05 februari 2006

 

De Nederlandse biblioblogosphere in kaart, alle 20 goed

Inleiding
Dit overzicht is sterk geënt op het overzicht dat Walt Crawford voor de Angelsaksische biblioblogosphere in september publiceerde (Crawford, 2005). Ik was de laatste tijd benieuwd geworden naar de stand van het gewas van de Nederlandse Biblioblogosphere. In juni was de IP voor een groot deel gewijd aan bloggen. De Nijs (2005) interviewde voor die aflevering enkele Nederlandse bibliobloggers. Ik had de indruk dat er meer biblioblogs waren dan 9 vermelde blogs, die volgens mij niet eens allemaal biblioblogs zijn. Ongeveer tegelijkertijd postte Ritanilla haar eerste overzicht van nl-bieblogs en die kwam in eerste instantie tot een selectie van 10 blogs. In december werd het door Ritanila geupdate naar 12 bieblogs. Maar volgens mij was ook met die laatste update nog geen compleet overzicht bereikt. Daarom nu een volgende poging om de Nederlandse biblioblogosphere in kaart te brengen.

Wat zijn eigenlijk biblioblogs, en vooral wanneer zijn het geen biblioblogs? Het is allemaal een beetje subjectief. Een definitie ga ik niet geven. Wel wil ik wat elementen duiden. Een van de voornaamste elementen is dat ze worden geschreven door mensen verbonden aan bibliotheken, of zeer nauw betrokken zijn bij bibliotheken of mediatheken. Weblogs van Margreet van den Berg en Twan van Elk vallen voor mij om die reden buiten de boot omdat ze van origine wel een bibliotheekachtergrond hebben, maar er nu niet meer direct bij betrokken zijn. Ook een grote groep die ik wil afsplitsen dat zijn de edu-bloggers. Natuurlijk is er een relatie tussen bibliotheken en onderwijs, en je ziet in de selectie ook een aantal bibliobloggers die zichzelf ook tot de edu-bloggers rekenen (ze doen in elk geval mee aan het edu-bloggers diner). Maar lang niet alle edu-bloggers zijn verbonden aan bibliotheken of hebben een bibliotheekachtergrond.

Tweede element van biblioblogs is dat niet alles dat uit een digitale bibliotheek komt met een RSS feed ook meteen een biblioblog is. De toename van het gebruik van RSS feeds door bibliotheken is natuurlijk koren op mijn molen. Dat zouden ze meer moeten doen. Maar nieuwsbulletins die altijd al werden uitgegeven en nu de mogelijkheid benutten van RSS om vaker onregelmatig nieuws beter te kanaliseren zoals dat nu gebeurt bij de UB Groningen, KB of bijvoorbeeld de Informatie Professional. Dat soort feeds reken ik niet tot de biblioblogs. Vooral omdat zij de mogelijk van commentaar geven, de uiterst belangrijke interactiviteit, niet ondersteunen. De OB van Doetichem neemt nog een bijzondere plaats in. De nieuwsfeed van de OB Doetichem is duidelijk geen biblioblog, maar hun tweede site is een blog met boek recensies daar heb ik nog een tijdje mee geworsteld. Uiteindelijk besloten om die niet mee te nemen in het overzicht. De blog gaat over boeken, en niet bibliotheken. Een mooi initiatief is het wel. De OB Doetichem komt wel naar voren met de zelfservice blog van Peter Wekking.

Wat zijn Nederlandse biblioblogs? In het overzicht heb ik de blog van Laurent Meese opgenomen. De enige biblioblog uit België voorzover ik die kan vinden. Smetty’s Soapbox reken ik tot de edubloggers en neem ik dus niet op in dit overzicht.

Methode en resultaten
De meeste blogs in voor overzicht heb ik gevonden door de blogrolls van mij bekende biblioblogs na te lopen. Daarnaast leverde een oproep op mijn blog en op nedbib-l drie aanvullende reacties op, die alledrie zijn opgenomen. Tot mijn verbazing is geen enkele nederlandse biblioblog opgenomen in de internationale overzichten zoals die te vinden zijn op libdex of de Open Directory Library Weblog Section. Ik heb mijn blog twee weken geleden bij Peter Scott aangemeld, maar tot op heden is die nog niet in de libdex lijst opgenomen. Ik zal mijn Blogroll aanpassen en deze up to date houden met een speciale sectie voor Nederlandstalige biblioblogs.

Alle blogs met hun links en data over de blogs zijn opgenomen in een excel file. De eerste klommen bevatten de zichzelf verklarende gegeven als: Naam van de blog, en de URL, de link naar de RSS of Atom feed heb ik niet opgenomen omdat die meestal makkelijk te vinden zijn. Verder zijn de volgende kolommen opgenomen en daarbij meteen enkele observaties.

Auteurs
De kolom bevat de namen van de auteurs. Van de 20 blogs worden er slechts 4 door meerdere auteurs geschreven. Het aantal varieert van 2 bij Mediatheek Bonhoeffer tot 50 bij de blog van de Fontys mediatheek. Van de 16 individuele blogs worden er 4 geschreven door vrouwen en 12 door mannen. Van 1 auteur, Moqub, kan je op de blog of website de naam niet achterhalen, maar de trouwe lezers van de IP weten wel wie er achter deze naam schuil gaat.

Affiliatie
Meestal is de affiliatie van de auteurs wel te achterhalen, en soms wordt dat in de loop van de verschillende blogposts wel duidelijk. Fontys heeft veruit de meeste actieve bloggers, naast de officiële Fontys Weblog zijn er drie bibliotheekmedewerkers van deze hogeschool actief met hun eigen blog. Verder zijn er vijf OB medewerkers en een uit de groep van provinciale bibliotheken. 5 blogs uit de wereld van de universiteiten waar ik voor het gemak ook maar het UMC Groningen toe reken. Een blog van een mediatheek van een middelbare school. En als laatste onze zuiderbuur de bibliothecaris van de bibliotheek van het museum voor natuurwetenschappen.

Startdatum
Soms was het vinden van de startdatum lastig omdat er voorlopers zijn die tot mijn verbazing niet goed gelinkt zijn. De weblogzonderhaast was er het snelste bij, de eerste post is gedateerd in 2001. Komende november het eerste lustrum? Hoewel Webquery @ Wageningen er ineens tussenstaat weet ik uit zeer betrouwbare bron dat deze posts wel rond de gedateerde tijd geschreven zijn, maar pas in de afgelopen maanden op deze wijze gepubliceerd zijn. Inter-net-viewer is de een na oudste blog gevolg door de Prinses met de lange haren. Opvallend is dat er 7 blogs in 2004 gestart zijn en 12 in 2005. De jongste blogs stammen van november en december van dit 2005. Intussen zullen de eerste biblioblogs van 2006 al wel geboren zijn. Maar waar?

Blogsoftware
Blogger is de meest populaire blogsoftware, en wordt voor zeven biblioblogs gebruikt. De aantrekkingskracht zit natuurlijk in de vrije hosting. Slechts twee met blogger geschreven blogs worden niet op blogspot gehost. Daarnaast wordt web-log.nl tweemaal gebruikt. Net als blogger is vrije hosting ook mogelijk bij web-log.nl. Wordpress is met twee blog de meest populaire blogsoftware. Die software moet je wel zelf installeren, maar dan zijn er ook mooie dingen mogelijk. Hoewel dat soms tot wat problemen lijkt te geven. Daarnaast worden nog enkele andere soorten blog software gebruikt.

Aantal posts in de afgelopen maand
Van de meeste blogs heb ik door middel van Google Blogsearch het aantal posts in de afgelopen maand geteld (dat is de laatste 30 dagen). Dit gebeurde in het weekend van 7/8 januari. Van een aantal blog kon is de posts met Google Blogsearch niet tellen, en daar is handmatig het het aantal posts in december geteld (in het excel sheet met rood aangegeven).
Een maand is misschien te kort, maar het geeft een indruk. Op de Fontys mediatheek staat geen maat, die kwamen uit als hoogste met 66 bijdragen. Blogparty is de meest actieve solo-blogger, goed voor 37 posts in december. Dit wordt gevolgd door deze blog met 28 bijdragen, Digitaal Inlichtingenwerk Zeeuwse Bibliotheek met 23. Vervolgens een viertal blogs elk met 11 bijdragen. Er waren vervolgens 10 die minder dan 10 blogposts hadden en 1 blog die met geen enkele bijdrage actief was. Digilib is al een tijdje niet meer actief, maar ik ben nog steeds niet zeker of die echt gestopt is.

Sitescore
Een grapje. De sitescore is ontwikkeld door silktide. Het voert een aantal tests uit op je website, en vervolgens wordt er gescoord op marketing, design, accessibility, experience en visitor rating. Geen van de biblioblogs had in de laatste gescoord. Alle blogs uit blik (Blogger of web-log.nl) scoren over het algemeen goed. Accessibility is meestal een probleem. De blogs gemaakt met de betere (meer mogelijk) blogsoftware scoren over het algemeen wat minder in deze test.

Vervolgens worden er een aantal kollommen gepresenteerd waarmee getracht wordt om een maat te geven voor de populariteit van de blogs. Dat zijn achtereenvolgens aan bloglines lezers, aantal links in Technorati, (Larry) PageRank van de blog, Pubsub 60 day rank en het aantal links in Yahoo! In feite doe ik hier handmatig een aantal tests die ook door sitescore gedaan worden.

Bloglines readers
Een vaste groep van lezers is een groot goed. Het aantal abonnees, de lezers die zich op je RSS/Atom feed geabonneerd hebben, is een belangrijke maat voor de populariteit van de blog. In bloglines is een deel van het aantal RSS abonnementen redelijk makkelijk na te gaan (zolang er niet al te veel verschillende feeds zijn). Het aantal bloglines lezers is niet een maat voor alle RSS lezers, maar mijn ervaring is dat dit ongeveer 1/3 tot ½ van de RSS lezers gebruik maken bloglines. Gevolgd door Feedreader en daarna een hele hoop anderen. Normaal is het lastig om daar inzicht in te krijgen behalve wanneer je gebruikt maakt van Feedburner (Ik heb het aantal feedburner feeds niet geteld, maar er zijn er meerdere).
Veruit het meest populair is Weblogzonderhaast. Gerard Bierens kon kort geleden een feestje vieren toen hij dacht 100 bloglines lezers te hebben. Dan is er een groep van drie blogs met 50-70 lezers, dat zijn de Fontysmediatheek, Inter-net-viewer en de IP weblog. Vervolgens zijn er nog zeven blogs met meer dan 10 vaste lezers in bloglines. De overige 9 blogs stellen het met een kleinere vaste lezersgroep.
Het is aardig om deze abonneeaantallen even te vergelijken met de getallen die Jim Lazone presenteerde over Bloglines tijdens de Web 2.0. In juli 2005 waren er bijna 37,000 blogs met meer dan 20 abonnees, de blogs That really matter. Daarnaast waren er net iets meer dan 14,000 blog met meer dan 50 abonnees, de blog That really, really matter. Er waren trouwens maar 427 blogs met meer dan 1000 abonnees, maar daar zit nog geen enkele Nederlandse biblioblog bij in de buurt. De Shifted Librarian met meer dan 18,000 abonnees is wat dat betreft de absolute topper.

Technorati links
Technorati was voor de komst van Google Blogsearch veruit de meest populaire blogsearchmachine. Een van de de aardigheden van Technorati is dat het van iedere blog probeert bij te houden houden veel links er binnen de blogwereld gemaakt worden. Dus in een gemeenschap van peers. Een klein probleem is dat de link counts van Technorati niet compleet zijn, en niet alle blogs lijken gedekt te worden. Het mooie er aan is ook dat wordt aangegeven hoeveel links er van hoeveel sites afkomstig zijn. Een nadeel van deze geaggregeerde statistieken is dat de oudste blogs ook de meeste links verzamelen, en dat onderling vergelijken daardoor ook lastig is. Toch geeft het een beeld van de populariteit.

Google PR
Eigenlijk moet deze kollom gewoon Larry Page Rank heten. De beste drie blogs scoren een hier een 5. 6 blogs scoren een 4, 4 blogs een 3 een twee een een, en een paar nullen. Het verhaal is simpel, een hoge PageRank, doet je blog goed in de Googleresultaten. Wat dat betreft he ik nog wat werk voor de boeg om de PR omhoog te krikken, want ik zie wel in mijn statistieken dat er behoorlijk wat bezoekers via Google binnenkomen.

PubSub 60 day rank
PubSub houdt zich bezig met trends in de blogwereld. Een van de mooie tools die ze hebben ontwikkeld zijn de Pubstats. Op een dagelijkse basis gaan de blogs hard op en neer in populariteit. Die populariteit wordt ondermeer gemeten door het aantal links. Een beter beeld krijg je door naar de 60-day rank te krijgen. De weergegeven ranks is die van 31 december. Het geeft een beeld van de huidige populariteit. Oude links tellen niet meer. Je moet regelmatig scoren, anders zak je steeds verder weg. Slechts 7 blogs krijgen een ranking in Pubsub. Overigens zijn ze bij PubSub in januari behoorlijk strenger geworden in hun berekeningen, de meeste blogs zijn zwaar aan het kelderen in hun ranking.

Yahoo! Cites
Voor een link count door een van de grote zoekmachines heb ik gekozen voor Yahoo! omdat die bij minder bekende blogs toch nog wel resultaten geeft. Google geeft alleen maar resultaten van pagina’s met een PageRank van 4 en hoger. In Yahoo! werd er wel gekozen om te corrigeren voor zelfcitaties (links binnen de blog). Dat werkt met als voorbeeld voor de IP blog als volgt:
[link:http://www.informatieprofessional.nl/weblog -site:www.informatieprofessional.nl]. Bij twee blogs kwamen zeer hoge aantallen links naar voren, alledrie de blogs van de Fontys medewerkers scoorden hier extreem hoog. Er was slechts een blog die geen enkele link scoorde (voor deze post dan). Maar hier en daar is het aantal links wel bijzonder laag. Jammer, want het helpt wel om in de aandacht te komen.

Dat zijn zo wat eigenschappen die ik gescoord heb. Een ranking geef ik niet, het is veel te leuk om de tabellen om de verschillende kollommen te sorteren en zien hoe de rangorde beïnvloed.

De Biblioblogs

Bibliothecaris in Blog http://bibman.blogspot.com/
Laurent Meese is de enig bibliobelg in mijn overzicht, de enige museum bibliotheek, en slechts een van de twee bibliotheekdirecteuren voorzover ik kan nagaan. Kortom een uniek specimen. Post niet zo vaak, met een milde toon. Een typisch voorbeeldje van zo’n heerlijke observatie is zijn kerst post. De blog is nog niet opgepikt door andere bibliobloggers, misschien dat dit overzicht helpt om de blog onder de aandacht te brengen.

Blogparty http://blogparty.web-log.nl/
Eens heb ik haar maar de Jogging librarian genoemd. Deze biblioblog begeeft zich op vier themata, bibliotheek en aanverwante (het werk), muziek, hardlopen en voetbal. Ik zal geen fan van Roda worden door het lezen van deze blog, maar ik weet nu beter waar ze staan. Over de muziek durf ik geen woord te schrijven want het gaat over allerlei bandjes waar ik nog nooit van gehoord heb. Het hardlopen vind ik altijd wel leuk om te volgen, soms denk ik dat de trainingen wat snel gaan ten opzichte van de wedstrijd tempo’s die ik kan destilleren uit de verslagen, maar dat zal wel met de loopband te maken hebben. Wat de blog bijzonder maakt is dat er meerdere groepen lezers bedient worden, en dat vertaald zich weer in veel comments op haar blog. Het is niet door mij geturfd, maar Daniëlle ontvangt veruit de meeste commentaren van alle biblioblogs.

Coers Internet Trainingen http://www.robcoers.nl/
Rob heeft zijn eigen bureautje en dat zullen we weten ook. Wat hij op Rob Coers blogt heeft meestal direct te maken met zijn activiteiten in het kader van de trainingen die hij geeft. Internet workshop in Assen, een videocast van Arnhem naar Eindhoven, een training op Curaçao. Qua bloggen is hij niet erg actief op deze webstek. Hij is wel actief met bijdragen aan OBlog en zet links en rechts ook andere tot bloggen aan, zoals de OB Amsterdam. Mijn advies lees Rob vooral op OBlog, daar is hij leuker.

DigiCMB http://digicmb.blogspot.com/
De jongste blog meegenomen in dit onderzoek. Ik moest wel even twijfelen voor ik hem opnam, hoewel de twijfel kwam pas tweede instantie omdat het een Engelstalige blog is, en dat had ik me in het begin eigenlijk helemaal niet gerealiseerd. Toch hoort hij er helemaal bij omdat Guus een NL bibliothecaris is verbonden aan een bibliotheek in een NL academisch ziekenhuis. Ik lees zijn blog graag, hij tipt veel dingen die precies in mijn interessesfeer liggen. Soms doet hij dat sneller dan ik me voorgenomen had. Voor zo’n jonge blog is het aantal technorati links al redelijk, maar het aantal lezers volgens bloglines nog wat aan de lage kant. Een absolute aanrader dus, ga hem lezen!

DigiLib : University of Groningen http://db.weblog.ub.rug.nl
Een andere blog uit het noorden van het land. Ook hier heb ik een tijd over moeten twijfelen voor ik hem opnam. Hij is eigenlijk al een tijdje zo dood als een pier. Toch was deze blog in de korte periode van zijn bestaan redelijk populair. Nu nog zijn er nog steeds 19 Bloglines readers die braaf op de volgende post zitten te wachten. Henk Ellerman (een van de actiefste schrijvers op deze blog) had ooit een populaire blog in Between toen hij nog in Rotterdam werkte. Het is jammer dat zulke blogs nadat ze gekomen zijn, ook weer gaan. Zeker met Digilib dat toch een team resultaat was. Misschien dat deze oproep hen stimuleert om nog eens na te gaan of het niet mogelijk is er weer leven in te blazen.

Digitaal Inlichtingwerk Zeeuwse Bibliotheek http://zbdigitaal.blogspot.com/
De op een na jongste blog in dit onderzoek. Edwin Mijnsbergen werkt bij de provinciale bibliotheek in Zeeland. Hij is meteen met een grote inzet begonnen. De populariteit van deze blog is helaas nog niet zo groot. Hij schrijft zeer regelmatig ook langer dan gemiddelde stukjes, die altijd geïllustreerd worden. Het zou de Zeeuwse bibliotheek niet misstaan deze blog te adopteren en prominent een plaats op de eigen website te geven. Een blog die nauwer gevolgd mag worden door meer mensen.

Fontys mediatheek http://www.fontysmediatheek.nl/weblog/
Weer zo’n twijfelgeval. Ik heb er wel een tijdje over gedubd of ik deze blog hier wel op zou nemen. Maar ik neem het vooral mee als goed voorbeeld van een blog bijgehouden door meerdere auteurs, waar op een redelijk vrije wijze allerlei nuttige websites de revue passeren. Er is niet een duidelijke voice, maar de mengeling van onderwerpen maakt het wel leuk. Wanneer je wilt kun je ook meer gerichte feeds kiezen. De blog mag zich (dankzij de vele auteurs?) op een grote populariteit verheugen. Uit de Fontys school komen verder drie actieve biblioblogs voort, of beter, liggen er aan te grondslag.

Inter-net-viewer http://www.inter-net-viewer.nl/
Een van de oudste biblioblogs van Nederland. Sybilla heeft een sterke voorkeur voor edu-zaken en deze blog bevindt zich wat dat betreft op het grensgebied tussen de twee werelden, en dat heeft een grote populatie aan lezers. The grand old lady van de biblioblogs is een topper in het verzamelen van links en een groot aantal bloglines abonnees. Het aantal posts is niet zo groot, maar ik denk ook dat de sterke mening, of scherpe pen, die vaak doorklinkt, aanleiding geeft tot de grote populariteit. Iedereen kent deze blog al, behoeft dus geen verdere toelichting.

IP Weblog http://www.informatieprofessional.nl/weblog
Geen groter voordeel dan gelanceerd te worden door een van het grootste bibliotheek en informatie blad in Nederland. Marten Hofstede, inmiddels gepensioneerd vakreferent, en oud redacteur van de IP, neemt zijn tijd voor het schrijven van zijn blog. Wij met een baan zitten ondertussen met het probleem dat we ook de tijd moeten vinden om zijn blog te kunnen lezen. In november was de post zo lang dat ik hem maar uitgeprint had om eens op mijn gemak te lezen. 10 Pagina’s! Het zijn complete essay’s. Maar overslaan zal ik ze niet. Ik mag zijn stijl wel.

Jos van Helvoort : Jong van Hart http://josvanhelvoort.blogspot.com/
Een weblog van een docent van de IDM. In zijn blog slaat niet de toon van de meester aan. Verre van dat. Er klinkt verwondering door om zijn vondsten, die hij nu weer op Internet gedaan heeft of van een van zijn leerlingen aangereikt krijgt. Een echt groot publiek lijkt hij nog niet te bereiken, maar ik krijg de indruk dat de posting frequentie omhoog gaat. Naast webzaken gaat zijn blog soms over andere dingen zoals dichters, een hele prachtige heeft hij ook hoog J.C. Bloem.

Mediatheek Bonhoeffer http://mediatheekbonhoeffer.web-log.nl/
Een weblog gerund door twee dames werkzaam bij een mediatheek in het voortgezet onderwijs. De blog wordt niet veel gelezen met bloglines, ik ben heel benieuwd hoe zij wel hun publiek bereiken. Het is op de grens tussen de reguliere nieuwtjes en een blog. Wat regelmatig terugkomt, en de boel opvrolijkt, is een poll over allerhande zaken. Nu nog een sterkere voice ontwikkelen, misschien dat dan ook een grotere groep lezers buiten de school bereikt gaat worden.

Moqub’s bibliotheek van dingen http://www.moqub.com/
Moqub heeft meer dan een blog. Ze schrijft naast deze blog nog een blog over gelezen boeken maar daar gaat deze post niet over. Moqub begon haar blog op blogspot maar sinds juni 2005 heeft ze haar eigen domein. Ze blogt niet erg actief, en volgens het interview in de IP heeft ze ook moeite met het vinden van onderwerpen. Jammer, want wat ze schrijft, schrijft ze mooi.

OBlog http://bibliotheek.pivot.cc/index.php
Een groepsblog van een aantal medewerkers van openbare bibliotheken en Rob Coers. De populariteit valt eigenlijk een beetje tegen voor een groepsblog. Het komt misschien omdat er toch wat weinig posts uitkomen. Wel altijd moderne onderwerpen, en de nieuwste trends. Web2.0, Library2.0, Podcasting, Vodcasts, Vblog, ze schrijven er in elk geval over. Jammer dat het kijkje in de eigen keuken nog een beetje mist.

Prinses met de lange haren http://www.prinsesmetdelangeharen.nl/weblog/
Wat betreft de voorlopers moest er wel wat speurwerk verricht worden, maar die werden op pmdlh.blogsome.com en pmdh.blogspot.com gevonden. Het is een blog waar ik het minste mee op heb qua onderwerp. Jeugdboeken. Ze liggen ver achter me, en m’n kinderen krijg ik slecht aan het warm voor het lezen. Daar doet deze blog niets aan af. Dat de blog zo’n sterke focus heeft zal voor anderen juist een belangrijk gegeven zijn om het juist wel te lezen.

Ritanila’s blog http://blogger.xs4all.nl/ritanila/
De huidige blog gaat terug naar dec. 2004, maar Rita is al veel langer actief. In haar sidebar een heel scala aan blogs en andere web-projecten waaraan ze (heeft ge)werkt. Rita houdt erg van lijstjes. Lijsten met boeken, lijsten met muziek de laatste tijd veel hoorspelen.
Ik ben blij dat ik deze blog via bloglines lees, want de vormgeving van de blog is wel heel er druk, en zeer gevarieerd. Maar veel lijstjes wil ik niet missen, dus ik blijf het lekker lezen. In Bloglines.

Weblog openbare bibliotheek Amsterdam http://oba.production.tdclighthouse.com/index.cfm
Hoewel de naam een team of een officiële bibliotheek blog lijkt te zijn, valt deze blog toch de categorie van bloggende bibliotheekmedewerkers, omdat het een eenmans product is van de directeur Hans Velzen is. Qua onderwerp heeft deze blog eigenlijk alleen het doel verantwoording af te leggen over de overvolle agenda van de directeur, misschien wel alleen tegenover zijn personeel. Dat de directeur nog wat moet wennen aan het bloggen wordt het best geïllustreerd dat toen ik eens probeerde te reageren op zijn blog, het comment niet geplaatst werd, maar ik kreeg een mailtje van een van zijn medewerkers terug, dat mijn reactie aan de NVB zou worden door gegeven. Zo werkt het niet. De moderating is in mijn ogen om spam tegen te houden. Wanneer je blogt moet je echt met de billen bloot durven gaan, en alle commentaar verder gewoon plaatsen.

Weblog zonder haast http://www.weblogzonderhaast.nl
De éminence grise van de biblioblogs. De blog wordt vast en zeker door iedereen die dat wil gelezen of gevolgd. Wat ik het meest verwonderlijk vind is de wijdlopigheid van onderwerpen waar de blog allemaal over gaat. Werk, foto’s, familie, tekeningen van zijn kinderen, software en soms Fontys. Maar het blijft allemaal leuk. Rest mij nog Gerard te feliciteren met zijn jongste telg. Daarnaast vind ik deze blog de best vormgegeven blog van dit overzicht.

Webquery @ Wageningen UR http://webquery.blogspot.com/
Misschien hoort de blog toch niet helemaal in dit rijtje thuis. Het is bij tijd en wijle een complete computer handleiding die hier gepost wordt. Natuurlijk lees ik dat beroepsmatig graag. Weet ik tenminste waar ze in de machinekamer mee bezig zijn. Toch zie ik overeenkomsten van deze blog met bijvoorbeeld Blyberg. Daarbaast kan het ook totaal geen kwaad om je wat meer de complexiteit van bibliotheekautomatisering op je in te laten werken.

Wow! Wouter over het Web http://www.wowter.nl/blog
Wat mag ik over mezelf schrijven. Ooit begonnen op Bloglines, maar sinds september dit jaar om mijn eigen domein. Sindsdien groeit de belangstelling voor wat ik schrijf gestaag. Ik mag me daar nog dagelijks om verwonderen. Waar ik in het begin dacht dat het meer over webzoeken zou gaan dan het informatielandschap, blijkt in de praktijk het omgekeerde het geval. Hoewel ik denk dat de posts over zoeken op het web wel populairder zijn. In elk geval meer hits opleveren.

Zelfservice in de bibliotheek http://zelfservice.blogspot.com/
Een biblioblog met een uitgesproken onderwerp, alles over RFID en zelfservice. Peter Wekking kan mij boeien met dit kleine aandachtsveld in het hele informatielandschap. Misschien omdat we in Wageningen bezig zijn met het invoeren van RFID, maar ik vind het idee van zelfsorterende boekenkasten wel fascinerend. Maar het is een klein onderwerpje in een grote zee met misschien daarom wel zo weinig lezers.

Nawoord
Het was een leuk werk om uit te voeren. Het bij elkaar sprokkelen van de tabel was simpel te doen, zo in de kerstvakantie. Maar dan alles opschrijven, dat kost mij altijd wat meer moeite. Toch ben ik blij dat ik het gedaan heb. Ik denk dat tot nu toe niemand echt een overzicht had van alle biblioblogs in Nederland. Ik hoop dat deze post er toe gaat bijdragen dat we meer van elkaar gaan lezen, en misschien ook vaker naar elkaar verwijzen wanneer dat relevant is. Dat kan zowel door linken of door wat vaker eens een directe comment te plaatsen. De nl-bibliobloggers zijn nog lang niet een (h)echte community, terwijl dat wel voor de hand zou liggen. Het heeft natuurlijk te maken met de zeer diverse achtergronden van de verschilleden biblibloggers, variërend van openbare bibliotheken, mediatheken, museum-bibliotheken en wetenschappelijke bibliotheken.
Ik zal in elk geval proberen om in de toekomst het lijstje in de sidebar up to date te houden. Dus wanneer je denkt er bij te moeten staan, post dan maar een comment op deze blogpost.

Literatuur
Crawford, W. (2005). Investigating the biblioblogosphere. Cites & Insights: Crawford at Large 5(10): 2-13. http://cites.boisestate.edu/v5i10b.htm.
de Nijs, R. (2005). Kennisdelen en -uitwisseling in de blogosphere. Informatie Professional 9(6): 20-23.

Technorati tags: ; ; ;

Labels:


Comments:
Ik voel mij zeer vereerd.. En ja, die hoge tempo's hebben inderdaad met de loopband te maken, mijn wedstrijdtempo ligt ietsjes lager :-)
 
Zeer interessant overzicht! Dank voor de lovende woorden..ik post inderdaad niet vaak genoeg..Kan je de URL naar mijn blog corrigeren? nu staat er http://bibman.bogpost.com/ ipv http://bibman.blogspot.com.

groeten uit Brussel.
 
Wouter, gefeliciteerd met dit overzicht! Je hebt de kerstdagen nuttig besteed ;-)
Wat Peter Scott's lijstje betreft, OBlog heeft daar wel bij gestaan, maar is nu onvindbaar. Helaas kreeg ik 'm ook niet meer uit het Internet Archive tevoorschijn, ten bewijze.
Een weblog die er onlangs bij is gekomen (ook door mij geinfecteerd) is die van de bibliotheek Oost-Achterhoek, bijgehouden door -D.J. Bovenmarsch (o.a. oprichter van bibliotheek.pagina.nl. Te vinden op http://attendering.web-log.nl

Ga zo door!
 
@Laurent, dat is nu hersteld.
@ Rob, zo zullen er altijd nieuwe blogs bijkomen. Zal het eens bekijken.
 
Hallo Wouter, dank je wel voor dit mooie overzicht! Ik ken nog een mediatheek weblog, ben helaas niet de eerste:-(
http://mediatheek.web-log.nl/

groet, Linda
 
Tof!! Wat een mooi overzicht en ik moet zeggen, jij schrijft ook mooi en ook grappig :D

groetjes M.
 
Mooi werk Wouter, er zitten weer een paar bronnen bij waar ik zeker iets aan heb....maar net zoals jij al zegt verschillen smaken enorm en die verscheidenheid houdt het juist interessant...je hebt er tenslotte weinig aan om op 10 verschillende sites hetzelfde nieuws te lezen. Ik heb ze allemaal bekeken en Rob had gelijk toen 'ie zei dat de meesten wel een post over jouw post zouden plaatsen :-)
Wat je zegt over de community ben ik niet helemaal met je eens. Ik heb door het bloggen al contacten opgedaan die ik anders nooit zou hebben gehad en ook uit zeer verrassende hoeken. Bovendien heb ik de indruk dat ik met alle bloggers wel contact op kan nemen als ik eens iets wil weten. Dat kan natuurlijk met vele collega's maar er is toch een band, hoewel ik moet toegeven dat ik bij sommige wel een persoonlijk aspect mis.
Hoe dan ook: ik hoop, net als Rob, dat je bereid bent je goede werk voort te zetten. Het is altijd fijn om vanuit een centraal punt dingen in de gaten te kunnen houden. Een feedreader moet je ook weer niet al te vol gooien tenslotte :-)

Groetjes

Edwin
 
Wouter en andere bloggers, wordt het niet tijd voor een NL Bibliowiki?
 
Free Flow of Information, is dat ook nog een thema voor de biblioblogosfeer? Zie mijn weblog over dit thema: http://freeflowofinformation.blogspot.com/
Geen dagelijks nieuws, wel met zekere regelmaat. En ik houd me aanbevolen voor nieuws op dit gebied.

Jos van Dijk, docent IDM en redacteur IP
 
Hoi,

Ik meld ook graag even mijn weblog aan: http://weblog.sophieschoice.net/ .Het is een weblog over mijn interesses, maar vooral over mijn studie Informatie Dienstverlening en Management (IDM).
 
Nog een tip. Hij schrijft niet zoveel, maar wat hij schrijft is altijd de moeite van het lezen waard in zijn
ZinvolLoze Info:
http://stuwww.uvt.nl/~broekman/

Olf Kiers
 
Wow!

Op mijn blog een post over jouw post zodat jij weer kan posten over mijn post....
ritanila's blog
Grtz
Rita Niland
 
Wouter,

Ik kwam opeens deze tegen: http://alfredh.web-log.nl/ Volgens mij heb je die nog niet. Zag hem op technorati.

Edwin
 
Hoi Wouter,
De Bibliotheek der Rijksuniversiteit host sinds kort software voor blogs en wiki's zelf!
Je kunt de Digilib weer aan het werk zien onder adres digilib.weblog.ub.rug.nl, een specifieke sfx/metalib blog op linklog.weblog.ub.rug.nl en een semantic web blog, semweb.weblog.ub.rug.nl. De enige wiki op dit moment is : de Jurispedia NL, http://digilib.weblog.ub.rug.nl/jurispedia.wiki.ub.rug.nl,
Groet,
Guus
 
Mooi, dit overzicht! inmiddels heeft Linda van mediatheek Bonhoeffer ervoor gezorgd dat ik ook hier terecht ben gekomen, waarvoor mijn dank! Ik was idd. de eerste schoolmediaheek met een weblog geloof ik, maar het was een voorzichtig begin voor eigen leerlingen/docenten en zal dat (o.a. door tijdgebrek) waarschijnlijk ook wel blijven. Als anderen er ook wat aan hebben is dat mooi meegenomen!
 
Hoi,

Via librarian in Black stuitte ik ook nog op een wiki over bibliotheekblogs. Volgens mij Amerikaans geörienteerd maar misschien kan je er nog eens iets mee:
http://www.blogwithoutalibrary.net/links/index.php?title=Welcome_to_the_Blogging_Libraries_Wiki&oldid=1417

Groet,

Edwin
 
Ik heb geen volledig biebblog in de aanbieding, maar ik had laatst wel een héél boeiende 'bibliotheek ervaring': http://35jaar.blogspot.com/2006/04/heilige-huisjes_29.html
 
Hoi Wouter,

Ik ben net aan het opstarten als Blogger en je zet een aardig ideaal voor me neer. Direct met beide benen op de grond.

http://neokram.blogspot.com
 
mijn blog over boeken,lezen en bibliotheken gaat precies over wat er staat. Het gegeven dat ik in de bibliotheek van het Vredespaleis werk is gewoon toeval. Ik beloof dat ik nooit een boek over Internationaal Recht zal bespreken! (het belangrijkste aanschafterrein van de bibliotheek van het Vredespaleis), maar wel zo nu een dan een historisch werk aldaar aangeschaft. En natuurlijk de boeken uit eigen bezit. Als er een link wordt geplaatst naar http://home.wanadoo.nl/aad.janson in de daarvoor geschikte plek dan kunnen lezers mijn blog ook vinden als het aardige blogje van Wowter zelf naar de archieven is verdwenen.
Bedankt.
 
Ter aanvullig van de lijst:

http://www.schooltjes.com/weblog/

weblog van biebmedewerkster uit oss

mieke school
 
Een weblog die nog in jouw lijstje ontbreekt is de van de mediatheek van Hogeschool Windesheim in Zwolle

http://zelfservice.info4all.nl/
 
@Guus, de blog van Windesheim is na het invoeren van het RFID systeem plat gegaan. De laatste posts dateert alweer van 14 oktober 2005. Niet echt de moeite om op te nemen. Maar in elk geval bedankt voor de tip.
 
Misschien ook nog een beetje aanmelden op http://www.blogwithoutalibrary.net/?p=211?

Edwin
 
Dag Wowter. Ik sta er nog niet bij en dat vond ik lange tijd prima want het is behoorlijk zoeken naar de juiste vorm. Inmiddels heeft Rob Coers me in z'n biblioblogoverzicht opgenomen. Die van mij heeft zeker nog niet het door mij gewenste niveau en is misschien nog te veel die van een "grumpy old librarian", kortom zie maar. Gr. Jan
www.janmetdekorteachternaam.blogspot.com
 
Dag Wouter,

Ik mis in je overzicht nog het weblog van de Afdeling Informatievoorziening en Collectievorming (I&C) van de UB Groningen: http://ienc.weblog.ub.rug.nl/
 
http://www.neveradullmoment.web-log.nl/
 
Is het niet leuk om http://nl.wikipedia.org/wiki/Biblioblogs dit wat verder uit te werken? Ik heb zomaar een aanzetje gemaakt. Lijkt me een aardige extra ingang!
 
Beste Wouter Gerritsma,

Voor de communicatieblog Spotlight Effect ben ik bezig met een uitgebreide post over de verhalen achter de 100 beste Nederlandstalige weblogs op het gebied van marketing & communicatie. Uiteraard heb ik hiervoor de MarCom Top 100 van Marketingfacts als richtlijn gebruikt. Graag zou ik je een viertal vragen over de weblog willen stellen. Het zou geweldig zijn als je deze kan beantwoorden. Het zou helemaal geweldig zijn als je de antwoorden ook nog voor aanstaande zondag terug kan sturen. Hieronder de vragen:

1. Hoe lang bestaat de weblog al?
2. Waarom ben je indertijd van start gegaan met de weblog?
3. Wat vind jij de meest succesvolle post die op de weblog is verschenen?
4. Op welke post ben je het meest trots? Waarom?

Zou je bij de laatste twee vragen ook de url's van de berichten kunnen meesturen?

Alvast hartelijk bedankt voor je medewerking, zodra het artikel af is laat ik het je weten!

Met vriendelijke groet,

Peter Evers
www.spotlighteffect.nl
 
Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een koppeling maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?