06 november 2008

 

Persoonsgegevens zoeken op het Web

Het zoeken naar het adres van een persoon is een zeer populaire zoekvraag. Waar we vroeger alleen beschikten over de telefoongids voor het achterhalen van adressen en telefoonnummers van personen zijn er op het Web tal van mogelijkheden om feiten en adresgegevens van personen na te trekken. Tegenwoordig kan je vaak makkelijk achterhalen wanneer je over een adres, postcode of telefoonnummer beschikt wie er woont. Dit laatste kan met de verschillende tools voor omgekeerd zoeken.

Daarnaast zijn er met de opkomst van de social networking sites een hele reeks aan mogelijkheden bijgekomen om meer te weten te komen over personen, dan alleen hun contactgegevens. Via vrienden en bekenden kan je vaak ook verder komen om meer over een persoon te weten komen.

Adresgegevens en telefoonnummers achterhalen
Klassieke bronnen zijn de telefoongids en de goudengids. Vroeger op papier en thans natuurlijk op het Web. Voor het zoeken naar personen heeft de Gouden gids een zusje, namelijk de nationaletelefoongids.nl. Deze heeft als voordeel over de detelefoongids.nl van de KPN dat er voor een naam door het hele land gezocht kan worden. Dit heeft enkel zin voor namen die minder bekend zijn, maar in een enkel geval kun je er je voordeel mee doen.

Wat men zich wel moet realiseren met de telefoongidsen is dat steeds meer mensen hun vaste KPN abonnement opgezegd hebben en slechts over een mobiele telefoonnummer beschikken. Deze zijn meestal niet opgenomen in de reguliere telefoongidsen. Daarnaast beschikken meer dan een miljoen mensen over een zogenaamd geheimnummer. Dat is niet alleen meer voorbehouden aan artsen of ministers.

Omgekeerd zoeken
Soms heb je alleen een telefoonnummer, of adres en weet niet wie of wat daar bij hoort. Verschillende tools voor omgekeerd zoeken bieden dan uitkomst, nummerboek of omgekeerd zoeken. De laatse is weer gebaseerd op de gegevens van www.telefoonarchief.nl. Deze laatste heeft een wat ouderwetse presentatie van resultaten, maar biedt wel op een pagina maximaal 400 resultaten. Nadeel van deze bronnen is wel dat ze vaak op oudere gegevens zijn gebaseerd, maar de KPN laat dit soort hacks niet toe.

Voor het zoeken naar 06 nummers, omgekeerd dan wel gewoon, bestaat nog geen goede zoekmachine. Wanneer je bijvoorbeeld in de 06gids zoek naar het mobiele nummer van Jansen in Amsterdam, dan worden er slechts 2 vermelding gevonden.

Sociale netwerken
In Nederland is Hyves met meer dan 5 miljoen deelnemers veruit het bekendste sociale netwerk. Populair onder de jeugd maar thans probeert iedereen aan te haken bij dit netwerk. Jan Peter Balkenende en Wouter Bos behoorden bij de vorige verkiezingen tot de meest populaire hyvers. Naast Hyves zijn er een aantal grote internationale sociale netwerken. Voorbeelden hiervan zijn MySpace, LinkedIn of Facebook. Daarnaast zijn er ook een grote verzameling aan kleinere gespecialiseerde sociale netwerken. Voorbeelden daarvan zijn Sugababes en Superdudes en Kaboem voor tieners. Er zijn ook Nederlandse netwerken voor jongere kinderen, zoals Kindertent, of de meidensite Qurlie.

Omdit soort sociale netwerken in een keer af te zoeken zijn er aantal gespecialiseerde zoekmachines.

WieOwie http://www.wieowie.nl
De zoekmachines van Wieowie doorzoekt op dit moment Hyves, Linkedin, Schoolbank.nl, YouTube, Google, de nationale telefoongids, Faceboook, MySpace, Netlog en Xing. De site is opgezet door Centroid Media. Met deze zoekmachine richt Centroidmedia zich op de HRM markt, maar voor journalisten een tool om in een klap meer gegevens boven tafel te krijgen. Nadeel van WieOwie is dat je in de vrije versie maar 15 zoekacties per dag mag uitvoeren.

Pipl http://www.pipl.com
Een vergelijkbare personenzoekmachine als WieOwie is Pipl uit de Verenigde. Pipl lijkt de meeste bronnen van WieOwie ook te doorzoeken plus nog een aantal meer. Het vormt een aanvulling op WieOwie.

Internet adressbook http://www.internetaddressbook.com
Is een soortgelijke site als WieOwie en ook van Nederlandse signatuur. Het Internet adressboek doorzoekt een langere lijst aan sociale netwerken maar is minder sterk in het achterhalen van e-mail adressen en telefoonnummers zoals WieOwie

ZoomInfo http://www.zoominfo.com
ZoomInfo is een zoekmachine voor personen en bedrijven. In de index voor personen zaten in November 2008 ruim 44 miljoen namen. De personenzoekmachine werkt het nauw samen met de social networking site Xing en heeft een sterk Amerikaans profiel.

Meer informatie:
Marcus. P. Zillman, Finding people http://findingpeople.blogspot.com
Wanneer je een lange lijst aan personenzoekers wilt hebben. Meestal Amerikaans georiƫnteerd van zeer verschillende kwaliteit.

Update: Een bijgewerkte versie van deze post is te vinden op mijn wiki

Labels: , ,


Comments:
Nog een aanvulling: www.watvindikover.nl

Ook deze personenvinder doorzoekt: facebook, myspace, hyves, schoolbank, youtube, linkedIn en google.

Groet van Wilma
 
Wilma, ik heb die niet meegenomen omdat die duidelijk minder is dan wieowie of internetaddressbook. Maar bedankt voor de suggestie.
 
Mooi overzicht, met toch weer een paar (voor mij) nieuwe mogelijkheden
 
Ik heb wieowie op mezelf en een paar collega's getest. Het resultaat vond ik erg selcht. Veel verwijzingen naar mensen die wel op mij lijken, maar die ik echt niet ben. Zelfs als ik op mijn blognaam zoek, vind ik niet eens m'n eigen blog. En dat was bij d collega's niet anders.

Ik hoorde dat bedrijven wieowie vaak gebruiken om informatie over sollicitanten op te zoeken. Dan denk ik dat ik die volgende baan zeker niet krijg...
 
Dank voor je mooie overzicht.
 
@astrid, dat is nu precies de reden dat ik ook de alternatieven erbij geef. Het oude adagium blijft nog steeds gelden, 1 bron is geen bron. Je moet dus ook meerdere van deze zoekmachines gebruiken om een beeld te scheppen.
 
Watvindikover is idd niet veel meer, zie ik. Het is volgens mij in het verleden wel beter geweest. Maar je lijst biedt mooie alternatieven. Bedankt!

Wilma
 
Bekijk deze zoekmogelijkheden eens... gebruik ik al jaren ...
beangstigend ...
alle telefoonnummers in een straat weten?
http:/spyderweb.nl
 
Deze is ook wel aardig, alleen moet je er om denken de geografische aanduiding goed te zetten.
Clustert de resultaten die soms aardig zijn, maar vaak helemaal ernaast, en dan wordt dat door clusteren helemaal erg:
- bij Blogs wordt niet mijn eigen blog gevonden, maar wel de vermelding van mijn naam in die van Jan en jou.
- bij Biography wordt een stukje tekst van iemand anders naar bovengehaald: dat is echt raar

http://www.123people.com
 
Het probleem met de personenzoekers als Wieiwie, pipl en ook 123search, is dat ze zich concentreren op de techniek van de metazoekmachine die ze zijn, en dus op het invullen van voornaam en achternaam. Er zit totaal geen intelligentie achter om mensen met de dezelfde voornaam en achternaam van elkaar te onderscheiden. Dat is hun zwak. Zoek maar eens op Jan Jansen.
Maar bij unieke namen doen ze hun werk.
 
@Guus, leuke verzameling van tools in Spyderweb.
 
Hi Wouter

I just saw your post and wondered if you would please consider adding us to the main body of your blog.

http://wikiworldbook.com/free-people-search/

We are a free people search engine that searches social media, social networks and the general web to provide highly filtered results for people.

Thank you!
 
Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een koppeling maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?