14 april 2009

 

Nlbiblioblogs precies 1 jaar oud!


Vandaag is het op de kop af dat we -Dymphie, Ronald en ondergetekende- begonnen met de Nlbibliogs wiki. We hadden hierover kortstondig wat contact in mail gehad, en op 14 april 2008 is Dymphie gewoon begonnen. Lijstjes biblioblogs verzamelen, aanvullen met blogs van bibliotheken, en controleren welke niet meer actief waren. Dat waren de eerste stappen.

Op 24 april deed Dymphie de eerste aankondiging op haar weblog. En later die avond, de volgende dag alweer herhaalde ik die aankondiging op mijn weblog. Ronald haakte vrij snel daarna af, maar Dymphie en ik waren wel gecharmeerd van deze lijstes. Vrij snel nadat de biblioblogs en bibliotheekblogs geĆÆnventariseerd waren, ontsproten er weer nieuwe lijstjes aan onze gedachten. We verzamelden wiki's, foto en film sites, microblogs, social bookmarking sites, Slideshare sites, LibraryThing en allerhande Web 2.0 toepassingen voor bibliotheken. Wilma is de laatste tijd heel actief geweest met het up to dat brengen van alle informatie over bibliotheken die actief zijn op Hyves.

Nu, een jaar later, ben ik vooral heel blij met de manier waarop we samenwerken. We hebben nog nooit een werkoverleg gehad. Af en toe sturen we elkaar een mailtje. We hebben slechts enkele losse werkafspraken. Zo houden we bijna religieus een 'What's new' pagina, bij. And that's about it. De afgelopen maanden gingen de veranderingen wat minder hard, maar na 10 maanden bijna dagelijks er aan gewerkt te hebben moet dat ook weer kunnen. Dymphie, voor deze fijne samenwerking het afgelopen jaar wil ik je hierbij -en plein public- hartelijk danken.

Wat het doel van de wiki is?
Er waren grote voorbeelden zoals de Liswiki en bibliopedia, maar ook de library success wiki, die wat breder is dan alleen biblioblogs. Zulk soort initiatieven bestonden in Nederland nog niet. Toch was er volgens ons behoefte aan een inventarisatie van Web 2.0 activiteiten in Nederlandse bibliotheken omdat er meestal werd volstaan met het verwijzen naar succesvolle Amerikaanse voorbeelden. Dat kon in onze ogen niet langer. In Nederland waren er ook initiatieven, alleen was er niemand die een overzicht had van de verschillende initiatieven die er ontplooid werden. Dat is vooral de rol van deze wiki, een etalage te zijn van Web 2.0 initiatieven in Nederlandse bibliotheken en bibliotheekmedewerkers.

Is het dan allemaal hossana?
We zijn kortgeleden voor het eerst tegen een incidentje aangelopen, dat een bibliotheekmedewerker, actief op twitter protest aantekende tegen het feit dat we die ook opgenomen hadden in onze wiki. Een vreemd standpunt voor iets dat verder in de openbare ruimte zich afspeelt. Maar we hebben dat account uit ons lijstje verwijderd.

We zijn er nog lang niet. Maar er worden leuke dingen gedaan.
Suggesties of aanvullingen? Laat het ons weten.

Labels: ,


Comments:
Geen dank Wowter, het genoegen is geheel wederzijds.

Kicken wel, te zien hoeveel leuke en interessante dingen er gedaan en geschreven worden door de collega's!
Voorlopig gaan we dus nog wel even door ;-) .
 
Ik vind het prachtig dat dit er is. Het blijst (huh, gek woord) ben ik nog met de verzamelfeed: die voorkomt dat ik veel blogs die wat minder vaak updaten apart moet bijhouden. Inmiddels is het zo dat ik altijd eerst de feed van jullie lees, en dan pas die van de andere info- en biblioblogs.

Waarvoor dank!
 
Bedankt voor al jullie werk!
 
Congrats! Toen ik je post las, dacht ik: nog maar een jaar??!! Het lijkt wel alsof het er altijd was.
Ik vind het een geweldig initiatief!
super!
 
Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een koppeling maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?