13 augustus 2009

 

Journalisten, defensie en Bing maps


Eric Hennekam heeft wat op zijn geweten. Gisteren berichte hij op zijn blog en op het Archief forum over de kwaliteit van de Bing 3D luchtfoto's. Op zich niets nieuws onder de zon, want Bing is de opvolger van Live en allemaal nog steeds in handen van Microsoft. Live maps, of Live Maps 3D kwam in januari van dit jaar (2009) met een hele mooie set aan zeer gedetailleerde luchtfoto's van 44 steden in Nederland. Dat heet nu allemaal Bing Maps of Bing Maps 3D.

Eigenlijk een heel simpel bericht dat Eric plaatste, met weinig nieuwswaarde wanneer je een en ander in de gaten houdt. Misschien dat zijn opmerking over de auto's die hij kon tellen op de marinierskazerne in Doorn een kleine nieuwswaarde had. Eric had even wat rondgekeken wat er naast zijn achtertuin allemaal nog meer te zien was in Doorn. Zijn bericht werd opgepikt door GeenStijl. En sindsdien ging het een eigen leven leiden. Aardig om te zien, maar toch verbazingwekkend.

Omroep Brabant keek ook in de achtertuin rond, en ontwaarde vliegtuigen op Volkel. Wanneer je echter goed kijkt zie je dat die plaatsen wel gecamoufleerd zijn, alleen is het met een heel fijn raster gedaan, waardoor je in grote lijnen de dingen nog wel kunt herkennen. Zo zie je in Doorn inderdaad voertuigen, maar wanneer je inzoomt blijken ze toch echt wel bewerkt te zijn. Zo zijn ook de contouren van F16's op Volkel zijn zichtbaar, maar de details niet.Maar inderdaad zitten er wel fouten bij sommige foto's. Wanneer je in Den Helder gaat kijken dan zijn de details van een fregat keurig weggecamoufleerd in de gedetailleerde luchtfoto's. Schakel je echter over naar Bird eye view dan zijn ze ineens vergeten om de details in de foto's te camoufleren. We zien allerhande details en onderzeeboten van alle kanten in beeld gebracht. Nog mooier wordt het wanneer je gebruik maakt van Bing Maps 3D, dan kan je nog verder inzoomen dan in Bing Maps. Dan zie je een onderzeeƫr zoals in het bovenste plaatje.

In het geval van Ede gaat het wel goed daar zijn zowel de luchtfoto's als de 3D foto's keurig netjes gerasterd. Wil je verder onderzoeken waar Bing wel of niet goed gerasterd heeft, kijk dan eens op deze oude lijst van MarketingFacts uit 2006 waar alle gecamoufleerde plekken in Nederland in Google Earth geinventariseerd zijn. Misschien dat een onderzoeksjournalist een die moeite neemt, want iedereen heeft het maar over het voorbeeld van Volkel -dat gerasterd is- en niemand komt verder met orginele voorbeelden.

Labels: , , , ,


Comments: Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een koppeling maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?