30 maart 2009

 

Mini-symposium bibliometrics live op WURTV

Vanochtend tijdens de koffie ging de discussie over de vraag waarom we het een mini-symposium noemen ons minisoposium over bibliometrics komende woensdag. Wel het is een uit de hand gelopen workshop dat wij altijd de eerste woensdag van de maand organiseren. Meestal alleen onze afdeling. Soms de bibliotheek. Dit keer dachten we dat het aardig was om het ook aan te kondigen binnen de universiteit. Zaaltje voor ongeveer vijftig man. Moet kunnen.

Ik opperde of ik het ook aan een paar bloggers/blog lezezers kon laten weten want ik wist er in elk geval die die wel zou willen komen. Oké daarom, daarom ook buiten de universiteit bekendheid geven. Op zo'n korte termijn zou het wel losplopen. Drie mailing lijsten gemailed. Nedbib, metis beheerders en repository managers.

En twee weken later hebben we 130 aanmelding.

Het mini aan het symposium is dat we het beperken tot vijf korte sessies. Het aantal aanmeldingen groeide als kool schijnbaar omdat het een periode is dat mensen kunnen. En dat de aanstaande peer review wel leeft bij de onderzoekers. Er komen ongeveer tachtig bezoekers van allerhande groepen van de universiteit, een stuk of dertig van buiten Wageningen en zo'n 20 van onze eigen bibliotheek organisatie.

Voor de thuisblijvers, die op de korte termijn niet konden komen. Het wordt live uitgezoden via WURTV op http://wurtv.wur.nl/presentations/C222/ (Alleen te volgen met IE) Het programma, waar we ons strak aan zullen houden staat op onze Desktop News. De exacte aanvang van de tijden zal ik via mijn tweetstream doorgeven -weer zo'n handig gebruik van Twitter.

Labels: , ,


24 maart 2009

 

Bibliotheek 2.0 in ontwikkeling: Keynote bij de UBU studiedag

Vandaag mocht ik wederom met een keynote de studiedag Web 2.0 bij de UBU aftrappen. Het publiek was wat confuus want juist voor de start van deze studiedag, tijdens een gezamenlijk ontbijt om de festiviteiten rond het 425 jarig bestaan van de UBU luister bij te zetten, had Bas Savenije zijn benoeming als bibliothecaris van de KB bij het aanwezige personeel aangekondigd.

In elk geval, voor mijn een hele eer om teruggevraagd te worden om weer een keynote te geven over Bibliotheek 2.0. De presentatie van vandaag hierbij:


Ik moet de links op mijn wiki nog wat verder fatsoeneren, maar de belangrijkste verwijzingen naar Bibliotheek 2.0 ontwikkelingen staan hier al wel een en ander op een rijtje.

Labels: , , , , , , ,


12 maart 2009

 

Mini symposium Bibliometrics at Wageningen UR

Op dit moment werken we ons bij de bibliotheek uit de naad om de bibliometrische analyses voor zes onderzoeksscholen af te ronden. Deze analyses vormen onderdeel van de zelf assessment die alle leerstoelgroepen en onderzoeksscholen moeten schrijven in voorbereiding op de peer review die in juni plaats vindt.

Wij maken voor deze klus gebruik van metadata van alle Wageningse publicaties die we verzamelen in onze repository Wageningen Yield, in combinatie met de gegevens van Web of Science en de Essential Science Indicators. We hebben hiermee een unieke dienst gecreëerd op basis van onze repository waarmee we ieder moment dit soort analyses uit kunnen voeren. Om de afronding van deze klus te vieren organiseren we als bibliotheek een mini-symposium over bibliometrie aan Wageningen UR. De presentaties zullen in het Engels zijn omdat ook onze internationale AIO's welkom zijn.

Deelname aan het symposium is gratis, van te voren registreren wel verplicht.

Het programma ziet er als volgt uit:
Mini symposium Bibliometrics at Wageningen UR, 1 April, 09.30-12.00
This mini symposium is intended for those who are interested in the question "where to publish my next article". The symposium is organised by Wageningen UR Library on Wednesday, 1 April 2009 from 09.30-12.00 in room C321 at the Forum building.
Programme:
- 09.30-09.50: New functionalities of Metis and WaY (Peter van der Togt, Repository Manager)
- 09.50-10.10: Bibliometric analyses at Wageningen UR (Wouter Gerritsma, Information Specialist)
- 10.10-10.30: Publication strategy (Marianne Renkema, Information Specialist)
- 10.30-10.45: Questions and discussion
- 10.45-11.00: Coffee break
- 11.00-11.20: Publication analysis of GIScience in the Netherlands (Marco van Veller, Information Specialist)
- 11.20-11.40: Wageningen UR in the international rankings (Wouter Gerritsma, Information Specialist)
- 11.40-12.00: Questions and discussion

If you are interested in attending this free mini symposium we kindly request you to register in advance with Ms J. Smelik, Management Support Unit Wageningen UR Library

10 maart 2009

 

NRC next gaat bloggen


NRC next gaat bloggen het zal de blog junkies niet ontgaan zijn. Twee drijvende krachten achter het nieuwe weblog zijn Titia Ketelaar en Ernst-Jan Pfauth -Dutch Problogger-.

Onder de motorkap gebruiken ze WordPress. Maar waar ik verbaast over ben is dat ze vergeten een duidelijke RSS knop te laten zien, en bijvoorbeeld ook geen gebruik maken van Feedburner om ook maar enigszins een idee van het aantal abonnees te krijgen en het abonneren op de feed makkelijker te maken.

Mijn ervaring bij allerhande cursussen is dat mensen het nog steeds moeilijk vinden om zich te abonneren op een RSS-feed. Dus NRC-next, aan de slag, en verbeter dit soort kleine puntjes snel, voordat je met een hele grote gebruikersgroep zit die je niet makkelijk laat overstappen.

Labels: , ,


09 maart 2009

 

Thuis werken


Thuis werken
Originally uploaded by WoW!ter
Noodgedwongen thuiswerken is eigenlijk helemaal geen ramp. Zeker wanneer je rapporten moet schrijven. Af en toe opkijken om weer een blik inspiratie op te doen stimuleert prima.

 

Geen goede beurt van RWW over Netvibes

Normaal gesproken is RWW een gezaghebbende en betrouwbare bron voor ontwikkelingen op het Web. Web 2.0 dus. Ik vind het zelf fijner om te volgen dan TechCrunch.

Afgelopen vrijdag beging Marshall Kirkpatrick van RWW echter een uitgelijder over Netvibes. In zijn artikel schakelt hij meteen door van te veel downtime bij Netvibes naar problemen bij het Franse moederbedrijf om van Netvibes een goed winstgevend product te maken. Echt onderbouwen doet hij zijn argumenten niet.

In de commentaren wordt ook door de CEO van Netvibes gereageerd, en uitgelegd waar precies de problemen zitten en wordt er krachtig ontkend dat er financiële problemen rondom het product zijn. Sterker nog er wordt overtuigend getwijfeld aan de originaliteit van de post, die eerder op 9 januari al voorgekookt lijkt.

Ik denk dat naar aanleiding van dat commentaar er een update in het originele artikel van Kirkptrick is geschreven, maar de toon daarvan is niet evht bemoedigend.

Wat ik nog wel oppikte was de prachtige Netvibes site van de Dublin City Council Library. Eigenlijk is hun Netvibes site mooier geworden dan hun eigen website, en laat het uitstekend zien hoe lokaal nieuws, Hun Google calender, hun Flickr site en Delicious bookmarks in een website aangeboden kunnen worden.

Oh, ja, en Netvibes werkte vanochtend gewoon weer.

Update: Marshall Kirkpatrick biedt zijn excuses aan. Een beetje als een boer met kiespijn, zeker wanneer je de laatste alinea's leest.

Labels:


This page is powered by Blogger. Isn't yours?