16 november 2009

 

Instant satisfaction deel II


Een week geleden blogde ik al eens over instant satisfaction voor gebruikers van de catalogus. Volgens EricSieverts was dat nog ver weg, maar volgens mij kwam het wel steeds dichter bij. Alleen vertrouwde ik toen de cijfers van ons catalogus systeem niet zo -dat blijkt inderdaad wat technische oorzaken te hebben. Daarom heb ik het eens overgedaan, niet via het formulier, maar met wat URL manipulatie. Slechts op die manier kun je het juiste resultaat krijgen.

Wat blijkt we zitten al op een 70% elektronisch items in de catalogus. Je zit nog meer in de grafiek natuurlijk. Het aantal items dat we per publicatie jaar collectioneren nam in de periode 1995-2004 drastisch af. Komt ondermeer omdat we in de loop der tijd gestopt zijn met allerhande ruilabonnementen. Daarnaast zijn we ook minder geneigd om dingen die vroeger op papier binnenkwamen nu elektronisch te collectioneren.

De invloed van de Springer deal, waarbij we alle Springer boeken die uitkomen sinds 2005 per jaar kopen. Het vakgebied doet daar niets aan af, is het aantal titels weer behoorlijk gestegen, evenals het aantal elektronische items. Toch zet de groei in het aantal elektronische items ondanks de Springer deal onverdroten door.

Instant satisfaction? We zijn er bijna voor de jongste jaren. Nu rest ons alleen dat enorme magazijn te digitaliseren.

Labels: , , ,


15 november 2009

 

Google Street View ook in de routebeschrijvingen van Google maps

Dat Google Street View afgelopen week de dekking in Nederland fors heeft uitgebreid zal bijna niemand ontgaan zijn. Het stond ook breed uitgemeten in de reguliere kranten. Toch zal het sommige mensen weinig zeggen wat dat Street View nu precies is. En dan dat navigeren met dat poppetje is ook niet altijd even makkelijk.

Vandaag viel me echter op dat Google de uitbreiding weer uiterst vernuftig in een andere applicatie verpakt. In de routebeschrijvingen duiken nu bij allerhande kruispunten cameraatjes op, wanneer je daar op klikt krijg je een split screen met plattegrond en street view foto's van het betreffende kruispunt vanuit de richting waarop je komt aanrijden. Het volgen van de lijn wordt ineens veel gemakkelijker. Het steekt weer eens zo mooi in elkaar, en opeens wordt het gebruik van streetview vertienvoudigt.

Ik vind het een hele slimme applicatie of mashup, en zie dit nog wel van toepassing komen op de Google TomTom die er echt wel gaat komen.

Labels: , , ,


12 november 2009

 

Nieuwe buienradar gadget voor iGoogle

Gisteren tijdens het geven van een Web 2.0 cursus viel het mij op dat er een nieuw buienradar gadget voor de iGoogle pagina beschikbaar was. Ik heb al sinds een paar jaar een gadget zonder beeld. Het is een hele stap vooruit in vergelijking met het oude gadget. In de oude stond namelijk dat kaartje van Nederland niet weergegeven, alleen maar een verhaaltje met de voorspelling.

Er zit zelfs iets van keuzemogelijkheid in het gadget, omdat je kan kiezen van welke plaats je links boven de actuele weersituatie kan laten zien. Minder is dat wanneer je op het balkje met de tekst "Buienradar (Nieuw)" klikt, je naar de site van de makers gaat en niet naar de site van buienradar. Iets dat in de meeste gevallen juist wel zo werkt. Was voor mij trouwens nieuw om te zien dat er bedrijven bestaan die gespecialiseerd zijn in het maken van iGoogle gadgets.

Trouwens wat weersvoorspellingen op het Web betreft ben ik ook onder de indruk van de site van Weeronline. Die site is de laatste tijd enorm verbeterd en geeft met de rapportcijfers voor het weer voor de komende dagen een hele snelle vooruitblik voor die dagen.

Maar ik ben bang dat buienradar dankzij dit nieuwe gadget weer meer intensief gebruikt gaat worden bij ons thuis.

Ondertussen is het droog geworden zie ik, buiten en op mijn PC, en stap ik maar eens op het fietsje richting NVB09

Labels: , , ,


10 november 2009

 

23 dingen en meer

Omdat ik morgen voor de GO weer Web 2.0 cursus mag geven, een interne bedrijfscursus. En omdat mij hier bij de bibliotheek ook is gevraagd een 23 dingen cursus voor onze eigen mensen op te zetten, ben ik maar eens begonnen om allerhande afgeleide 23 dingen cursussen en afgeleiden, zoals 23 onderwijsdingen en 23 archiefdingen, op een rijtje te zetten.

Wat zijn de meest voorkomende onderdelen en welke zijn minder populair. Bij de directe afgeleiden van de 23 dingen cursussen heb ik even in het nummer tussen de haakjes de volgorde van dingen meegenomen. Over de volgorde der dingen kan je natuurlijk ook didactische stellinnames innemen. Ik wil er nu geen lang verhaal bij schrijven maar hier is de link naar mijn gedeelde Google docs bestand waar ik ze naast elkaar heb gezet. Ik heb niet opgenomen wat ze allemaal verdere leren op de hogeschool voor 23 dingen bij Learning 2.1 (ze hebben daar al 70 dingen verzameld). Learning 2.1 is het vervolg op de moeder van 23 dingen Learning 2.0.

Als ik nog een 23 dingen variant mis, laat het me dan gerust weten via het commentaar.

Labels:


09 november 2009

 

Instant satisfaction is ook in de catalogus om de hoekInstant satisfaction in de catalogus, het geluk van ontdekken en vrijwel gelijk in handen hebben van dat wat je net ontdekte, is volgens Eric Sieverts zijn laatste column in de IP nog ver weg. Volgens Sieverts kunnen catalogi nooit tegen de zoekmachines -lees Google- op. Hij schrijft "Daar kunnen onze klassieke catalogi nooit tegenop, wat voor mooie trucjes men ook bedenkt om mensen ietsje sneller aan boeken of papieren copietjes te helpen."

Toch ben ik minder pessimistisch dan Eric. Ik heb eens in onze catalogus gekeken en zag we we over de laatste iets in de orde van 60,000 items per jaar aan de catalogus toevoegen. Ik was een beetje verbaasd over dit hoge aantal. Het neemt duidelijk af over de laatste jaren.

Daarnaast heb ik gekeken naar het aantal elektronische items dat we per publicatiejaar toegevoegd hebben. Dat stijgt gestaag. Van een kleine duizend items in 1995 tot ruim 7,500 voor 2008. Het sprongetje vanaf 2005 is zeer waarschijnlijk volledig op het conto van de Springer boeken die we elektronisch collectioneren toe te schrijven. Dat soort modellen gaan natuurlijk steeds meer komen.

Het percentage elektronisch fulltext items in de catalogus stijgt dus van minder dan een procent in 1995 naar 15% in 2008. We zijn er nog lang niet, maar ik denk dat we er wel degelijk naar toe groeien.

Waarschijnlijk helpt het wanneer we de scheiding van elektronische en papieren zoekhulpmiddelen eens overboord zetten, en we creatiever omgaan met het harvesten van elektronische bestanden zoals Internet Archive digitale teksten en Google Books en dat matchen met ons papieren bezit.

Ben trouwens wel heel benieuwd of die 60,000 wel correct is. Misschien wordt dit wel vervolgd.

Labels: , , ,


This page is powered by Blogger. Isn't yours?