09 januari 2010

 

De kracht van RSS-feeds

Op Franwatching vroeg Sander Duivestein zich recentelijk af of RSS dood is. Daarnaast schrijft Gerard Bierens op zijn blog over "Zoeken, vinden, vastleggen" over RSS "Toch blijken er in de praktijk erg weinig informatiewerkers te zijn die deze technologie in hun dagelijks werk geïntegreerd hebben. Voor onderzoekers en wetenschappers is RSS vaak zelfs een geheel onbekend fenomeen, simpelweg omdat het kleine oranje icoontje vrijwel nooit op hun netvlies verschijnt." En pikt Edwin de draad over RSS weer op omdat het nog steeds niet mogelijk is om een RSS feed te krijgen van de aanwinstenpagina van de Zeeuwse Bibliotheek.

Wat bij deze drie verhalen opgaat is dat het gaat om persoonlijk gebruik van RSS. Ik denk dat wanneer is naar de Universiteit kijk ik Gerard helemaal gelijk moet geven dat onderzoekers en studenten relatief weinig gebruik van RSS maken. Wanneer ze het wel doen, bijvoorbeeld wanneer ze een iGoogle pagina gebruiken, weten ze vaak helemaal niet eens weten dat ze gebruik maken van RSS. En eigenlijk is dat helemaal niet zo erg.

Ik denk dat in alle drie de postings een heel belangrijk gebruik van RSS over het hoofd wordt gezien. Dat is het rondpompen van informatie over het Web. RSS is daarbij niet meer weg te denken. Rondpompen van informatie klinkt een beetje onzinnig, maar de meeste dynamisch pagina's, waar bijvoorbeeld nieuwsberichten op verschijnen, worden gemaakt op basis van RSS feeds.

Bij onze bibliotheek hebben we net een applicatie gebouwd die juist gebruik maakt van RSS feeds van duizenden wetenscahppelijke tijdschriften, maar die feeds worden door deze applicatie juist weer netjes verteerbaar gemaakt voor onze onderzoekers, docenten en studenten door de informatie te verpakken als e-mail alerts op de 'inhoudsopgaven' van tijdschriften. In onze catalogus boden we altijd al de mogelijkheid van e-mail alerts op tijdschriften, daar zijn vorig jaar RSS-feeds bijgekomen. De oude e-mail alerts liepen op basis van een betaalde dienst van Swets. Die TOC (Table of Content) service was niet altijd even stabiel, en werd ook steeds duurder. De e-mail TOC alerts via de bibliotheek is wel een populaire dienst, een paar duizend gebruikers hebben zich geabonneerd op ruim 2000 tijdschriften. Daarmee komen de TOC-alerts in de top 10 van meest gebruikte 'databases' volgens SFX.

Op basis van het ticTOCs project hebben we nu RSS feeds van duizenden tijdschriften tot onze beschikking, meer dan in de Swets service zat. Omdat onze gebruikers relatief onbekend zijn met RSS, is er besloten om op basis van de feeds de e-mail TOC alerts dienst te bouwen. De gebruikers zien het niet, maar op de achtergrond maken we, en zij dus ook, dankbaar gebruik van RSS feeds.

Er zijn nu wel wat verschillen met de oude TOC alerts. Sommige uitgevers, zoals Springer, laten de Feeds lopen over hun 'online first' artikelen. Dit genereert al een feed met slechts enkele artikelen die nog niet zijn toegewezen aan een volume en issue. Daardoor lopen ze echter wel drie tot vier maanden voor op de formele TOC alerts van de uitgever. Helaas laten andere uitgevers hun RSS feed parallel lopen aan hun e-mail alerts, dus er wordt niet altijd winst behaald.

Mochten we voorheen onze TOC alerts niet aanbieden aan externe gebruikers. Nu we alles zelf bouwen en gebruik maken van de 'gratis' RSS feeds kunnen we de dienst ook beschikbaar stellen voor deze externe gebruikers. Zijn die er dan? Wat dacht je van onze ex-medewerkers en alumni die toch van de ontwikkelingen op hun vakgebied op de hoogte willen blijven?

Kortom, RSS is nog lang niet dood, maar zal zich steeds meer en vaker aan het zicht van de (eind-)gebruiker onttrekken. Maar allerhande tools, widgets en attenderingsdiensten maken intensief gebruik van RSS. Ook in mobiele applicaties zal RSS een belanrijke rol gaan spelen. Let maar op.

gerelateerd
RSS op een rijtje
Moet iedereen RSS feeds omarmen?

Labels: , , ,


Comments:
Dit bericht is verwijderd door de auteur.
 
Mooi stuk, Wouter.

En hoewel ik niet zo technisch ben ziet het er allemaal zo logisch uit. Idd onbegrijpelijk dat RSS niet een grote vlucht heeft genomen.

Is de drempel te hoog? Lijkt me niet! En dat terwijl er in uiteenlopende (werk)omgevingen waarin kennis een rol speelt zoveel te winnen is met juist RSS-feeds. Ik moet er niet aan denken dat ik die paar honderd sites die ik binnen het informatievakgebied volg allemaal zou moeten langslopen...

Kortom: RSS is wij mij betreft alive and kicking en daar veranderen apps als Twitter en Facebook wat mij betreft niets aan
 
Mooie bijdrage Wouter. Ben het er helemaal mee eens.

RSS is een techniek. Net zoals HTML gebruiken veel mensen deze zonder het te weten. Dat mensen dit niet weten betekend niet dat de dienst weinig gebruikt wordt en of dood is.
 
Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een koppeling maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?