10 maart 2009

 

NRC next gaat bloggen


NRC next gaat bloggen het zal de blog junkies niet ontgaan zijn. Twee drijvende krachten achter het nieuwe weblog zijn Titia Ketelaar en Ernst-Jan Pfauth -Dutch Problogger-.

Onder de motorkap gebruiken ze WordPress. Maar waar ik verbaast over ben is dat ze vergeten een duidelijke RSS knop te laten zien, en bijvoorbeeld ook geen gebruik maken van Feedburner om ook maar enigszins een idee van het aantal abonnees te krijgen en het abonneren op de feed makkelijker te maken.

Mijn ervaring bij allerhande cursussen is dat mensen het nog steeds moeilijk vinden om zich te abonneren op een RSS-feed. Dus NRC-next, aan de slag, en verbeter dit soort kleine puntjes snel, voordat je met een hele grote gebruikersgroep zit die je niet makkelijk laat overstappen.

Labels: , ,


18 januari 2009

 

Mediawijsheid in praktijk brengenWaar zullen nog meer klassen onderbroken worden, en het kijken naar de inauguratie aangegrepen worden als lesmoment?

Labels: ,


23 september 2008

 

De eerste reacties samengevatDe eerste inventarisatie van reacties op mijn eerdere oproep.

Labels: ,


13 juli 2008

 

Lenovo blogging programma voor de Olympische Spelen gelanceerd

Lenovo heeft de afgelopen week hun eerder aangekondigde Olympische blogging programma voor atleten die deelnemen aan Beijing 2008 gelanceerd: Voices of the Olympic Games. Honderd atleten uit 19 landen die deelnemen aan 27 verschillende sporten zijn geselecteerd om bijdragen te leveren aan de lenovo Website. Deze olympisch bloggers krijgen van Lenovo een Laptop en een cursus bloggen van Ogilvy's Rohit Bhargava.

Als Nederlandse deelnemer aan dit programma is hockeyer Floris Evers hier door Lenovo voor geselecteerd. Gelukkig was deze keuze niet helemaal, want op 1 juli kreeg Floris Evers van Roelant Oltmans te horen dat hij niet voor de Olympische hockeyploeg voor Beijing 2008 geselecteerd is. Dat verklaart waarschijnlijk ook meteen dat zijn laatste bijdrage aan het Voices nog leeg is.

Onderwijl is de hele Lenovo site door Jennifer Laycock van de Searchengine Guide vakkundig afgekraakt vanuit een SEO standpunt. De site is niet zoekmachine vriendelijk, slecht te linken, beschikt niet ove de content, is niet interactief. Kortom een nachtmerrie vanuit het ooogpunt van zoekmachine optimalisatie. Ondertussen trekt Lenovo zich de kritiek aan, en komt met enkele aanpassingen, maar feit blijft dat ze niet over de content beschikken.

Kortom het Olympische blogging programma voor Beijing 2008 van Lenovo lijkt niet helemaal onder een gelukkig gesternte geboren te zijn.

Labels: , , , , , ,


06 juli 2008

 

Bloggende wetenschappers in de Nederlandse taal

Schreef ik een paar dagen terug nog een stukje op mijn Engelse blog over de groeiende verzameling wetenschappelijke blog aggregators of portals, kwam ik via Edwin op de Scilogs van EOS.

Op Scilogs van het populair wetenschapplijke tijdschrift EOS worden op dit moment door 20 wetenschappers en wetenschapsjournalisten geblogt. De schrijvers worden in een kort artikel in EOS aan ons voorgesteld. Ik ben niet onder de indruk van hun hoofdpagina. Maar wanneer je een keuze in het wilde weg hebt gemaakt voor en van de drie deelportalen wordt het al beter. Op die voor pagina's staan de laatste posts van de deel verzameling blogs, de beste gelezen artikelen en de meest becommentarieerde artikelen. De nieuwste blogs en de meest actieve blogs. Op alle verschillende secties kun je je abonneren. Het doorklikken op een bepaalde post, resulteert in een vreemde gewaarwording omdat je eerst een lege commetaarbox ziet, en daaronder pas de gezochte post.

Tags of tagclouds voor navigatie zijn afwezig.... Een gemiste kans lijkt mij. Het portaal is sowieso een beetje kaal. Het lijkt allemaal nog wat pril. Ik denk dat ze nog wat kunnen leren door eens goed naar andere wetenschappelijke blogplatformen te kijken. Misschien is deze verzameling een goed startpunt.

Vanochtend liet ik me trouwens ook verassen met het interview Paul Wouters in de Volkskrant. Op zijn site van Research Dreams gaat hij heel veel wetenschappelijke ideeën posten over de mogelijkheden van de nieuwe wetenschap. Op die site lopen posts in de Nederlandse en Engelse taal door elkaar heen (niet handig met het oog oop website optimalisatie). Hoewel er een feed op de site lijkt te zijn, bevat die geen items, een heeft een andere titel. Ik neem aan dat dat binnenkort in orde komt, of zou dit platform geen blog zijn?

Ik vraag me trouwens af of wetenschappelijke blogs in het Nederlands een lang leven beschoren zullen zijn. Ik waag dat te betwijfelen.

Labels: ,


04 juli 2008

 

Waarom bloggen goed is voor een organisatie

Aart Zeeman verwijst op een Beetje Adjunct naar de discussie op Librarian.be over het bloggen door directieleden van bibliotheken. In zijn post geeft hij een prachtig antwoord op de vraag waarom bloggen door het management goed voor de organisatie zou zijn:
Het kan echter wel bijdragen aan grotere openheid over zaken waar het management zich mee bezighoudt, al dan niet web 2.0-gerelateerd, en daarmee aan een cultuur waarin medewerkers bereid zijn mee te denken, mee te veranderen in plaats van zich in te graven in vaste gewoontes en vertrouwde routines.
Dit geeft volgens mij de essentie weer waarom bloggen door het management goed is voor organisaties. Bibliotheek of niet. Bloggen hoort bij een open transparante ondernemingscultuur.

Labels: , , ,


02 juli 2008

 

Open source microbloggen

Twitter lijkt op dit moment het meest populaire micro blogging programma. Ik gebruik het ook, een beetje in de achtergrond, en syndiceer er onder andere mijn blogs mee. Wat mij nog het meest verbaasd is dat er via de tweet ook inderdaad bezoekers naar mijn blog komen. Geen grote getallen, maar wel een handje vol.

Het probleem met twitter is echter dat het kreunt en steunt. Te populair in een te korte tijd. Groeistuipen. We zien dat bij wel meer populaire web 2.0 toepassingen. Ik ken het onder andere ook van van del.icio.us, Bloglines, Furl en Technorati.

Op de Nlbiblioblog wiki besteden we ook aandacht aan microblogging. Naast een hele lijst van bibliotheek twitteraars hebben we ook een lijstje met andere microblog platformen.

Vandaag kwam op Read Write Web een nieuw open source microblog platform voorbij Identi.ca. Een open source platform, dat moet een hoop informatie professionals aanspreken. Ben benieuwd wie de eerste is die dit gaat testen. Laat het ons even weten, dan nemen we het op.

Labels: , ,


17 mei 2008

 

Weer een kaarsje erbij

Even een terugblikje, mijn eerste post en de post van twee jaar geleden maar vorig jaar heb ik het stilletjes voorbij laten gaan.

Foto: MGShelton

Labels: ,


06 april 2008

 

De kracht van een grote sponsor: Bloggen tijdens de Olympische Spelen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is altijd wars van citizens journalism, of beter athletes journalism geweest. Tot februari van dit jaar. Toen kwamen ze ineens met de Olympic Blogging Guidelines. Pod- en Vodcasts zijn nog steeds uitgesloten. Mobiele telefoontjes met uitmuntende video opnamemogelijkheden en internettoegang, spraakopnamemogelijkheden, daar is het IOC tot op heden allemaal doof voor. De blogrichtlijnen voor atleten waren in feite een doorbraak.

Via het weblog van David Churbuck begon ik in te zien dat het waarschijnlijk is dat Lenovo hier een belangrijke rol in heeft gespeeld. Churbuck is is VP Web marketing voor Lenovo. Lenovo is een van de TOP sponsors van het IOC en, als Chinees bedrijf een van de hoofdsponsors van Beijing 2008. Churbuck schetst op zijn blog dat hij ongeveer een jaar geleden is begonnen met het vormgeven van een Olymisch blogging programma.

Lenovo stelt 100 uptodate Ideapads ter beschikking voor Olympische atleten om een weblog bij te houden in aanloop naar en tijdens Beijing 2008. Daarnaast worden de bloggers begeleid door marketeers van Ogilvy. Voordat zo'n programma werkelijkheid kon worden moesten er dus wel iets als blog richtlijnen komen voor de atleten. Maar Lenovo en Ogilvy schijnen wat in de melk te brokkelen hebben.

Daarnaast heeft Lenovo samen met Google, gebaseerd op iGoogle, een hele leuke site gebouwd voor Beijing 2008. Nu met de omstreden fakkeloptocht, maar straks met blogs van 100 Olympische atleten.

Ik ben werkelijk heel benieuwd welke onbekende Nederlandse atleet straks door het Lenovo blogging programma wereldberoemd wordt.

Labels: , , , ,


10 maart 2008

 

Waarom pingen, of wat zijn pings?

In het lijstje met 17 punten voor beginnende bloggers noem ik in punt 5 het pingen, zonder dit verder uit te leggen. Sorry, fout van mij, het was niet voor iedereen zoekte koek. Dat bleek zowel uit het commentaar, als in blogposts elders.

Wanneer je een blog hebt, kun je natuurlijk gewoon afwachten tot de verschillende blogsearch spiders of crawlers langs komen. Gewoon afwachten tot ze je mooie nieuwe blogsite ontdekt hebben, of gewoon afwachten tot ze uitvinden dat je je blog geüpdatet hebt. Maar je kunt ook actie ondernemen en ze actief te vertellen. Daarin verschillen blogs van gewone websites. Dat actief vedrtellen doe je door middel van Pings.

Als voorbeeld. Feedburner komt iedere 30 minuten langs om te controleren of je een nieuwe blogpost geschreven hebt. Soms is dat te lang, en wil je iets de rest van de wereld sneller laten weten wat je geschreven hebt. Dat kan door feedburner via hun ping formulier te vertellen dat je blog Geüpdatet is. Feedburner is slechts één service. Zo moet dat dan ook herhaald worden bij Technorati, Google Blogsearch, IceRocket of Bloglines. Daarnaast zijn er nog vele andere diensten meer.

Een tool als Pingoat helpt daarbij, maar handiger is om de blogsoftware zo in te stellen dat het automatisch gebeurt. Bij Blogger heb je wat dit betreft weinig opties, maar wanneer je feedburner gebruikt kunt je weer vijf andere diensten instellen. Wordpress laat veel meer toe. Het zit helemaal onderaan de 'writing tab' van de 'options' pagina. Daar kun je hele lijsten van ping services invullen.

Volgens mij altijd handig om door andere diensten gevonden te worden.

Labels: ,


02 maart 2008

 

17 Tips voor beginnende bloggers

Nu de nieuwe biblioblogs mij links en rechts om de oren vliegen lijkt het tijd te worden om eens wat tips voor het bloggen op te schrijven. Ik loop eigenlijk al rond met dit idee sinds ik door het hele proces met mijn Engelse blog heen moest. Maar van opschrijven was het nog niet gekomen.

Het zijn geen tips waardoor je rijk kunt worden met bloggen. Die tips behoren tot het rijk der fabelen. Op basis van de statistiek zal het een enkeling lukken, maar voor de honderd miljoen overige blogs is dat lot vrijwel uitgesloten. De eerste tip voor de mensen met Wordpress blogs is vooral om de ondertitel –just another wordpress blog- aan te passen en de eerste post -Hello World- weg te halen. Dat staat zo….

De tips in deze post zijn bedoeld om de zichtbaarheid en terugvindbaarheid te verhogen.

 1. Gebruik Feedburner om je feed te verspreiden. Naast het feit dat je mooi gebruiksgegevens krijgt, zitten er ook goede opties bij om je feed te verrijken zoals bijvoorbeeld toevoegen aan del.icio.us of Digg, te mailen naar iemand, etc.

 2. Gebruik volledige feeds. Feeds met alleen de titel van de post zijn niet aantrekkelijk om door te klikken. Na verloop van tijd verdwijnen dat soort feeds vanzelf uit mijn reader. Daarnaast is de indexering van partial feeds door blogzoekmachines ronduit slecht.

 3. Zet je eigen RSS button duidelijk op je pagina. Bij veel pagina’s zit de feed ergens onderaan of is helemaal niet te vinden. Soms zijn de feeds van andere websites duidelijker aanwezig dan feeds van de eigen weblog.

 4. Biedt naast RSS feeds ook een mail optie aan. Geloof het of niet, er zijn nog massa’s mensen die niet weten hoe met RSS om te gaan, en die mail verkiezen. Geef ze die gelegenheid. Feedburner biedt zo’n optie, Feedblitz is ook een goed alternatief.

 5. Ping verschillende feed aggregators wanneer je een nieuwe blogpost schrijft. Dit kan handmatig met bijvoorbeeld Pingoat, maar bij de meest blogsoftware zoals Blogger, Wordpress en Feedburner kan dit automatisch. Je kan er meestal zelf een aantal instellen.

 6. Claim je blog op Technorati. Technorati komt dan regelmatig kijken of je blog geüpdatet is.

 7. Maak een “about” page. Schrijf een speciale pagina over jezelf en wat het doel is van je blog. De lezers willen graag informatie hebben over de persoon achter de blog.

 8. Zorg dat mensen je kunnen bereiken. Dat kan door een contact formulier of gewoon je e-mail in een beetje verkapte vorm vermelden zoals: info at wowter dot nl. {moet ik nog steeds zelf doen} Voor verschillende e-mail providers zijn er prachtige logo's te creeren die je op je blog kunt plaatsen.

 9. Maak gebruik van categorieën (Wordpress) en tags of labels (blogger). Dit verbetert de navigatie tussen de posts en vindbaarheid door zoekmachines van de verschillende zaken.

 10. Link regelmatig terug naar voorgaande verhalen. Ook om de navigatie en indexering te verbeteren.

 11. Vermeld je blog(adres) in alle mailtjes die je verstuurt. Zowel werk als privé.

 12. Meld je blog aan bij de twee grote internationale LIS blog zoekmachines Liszen en Libworm

 13. Meld je blog aan bij de verschillende LIS wiki. Waaronder:

 14. Ga er op uit –in de blogosphere- en neem deel aan discussies met vermelding van je blogadres natuurlijk.

 15. Link op je eigen blog naar andere blogs die je leest, waar je je over verbaast of wat dan ook. Link en be linked back.

 16. Installeer een goed statistiekenprogramma op je blog. Kijk waar de bezoekers op af komen, waar ze vandaan komen, wat ze op je site doen. Google Analytics bevalt mij prima.

 17. Schrijf veel posts met lijstjes. Lezers zijn er gek op ;)

Dit is een bescheiden lijstje, maar het zijn ondertussen wel 17 punten geworden. Wil je er nog meer kijk dan eens op deze Squidoo

Labels:


24 januari 2008

 

Wie zijn de lezers van mijn weblog?

Ik heb werkelijk geen idee. Natuurlijk er is een tameljk duidelijke groep aan te geven van regelmatige reageerders, een enkeling daarnaast, maar de grotere rest is een groot vraagteken. Henk Blanken en Robin de Wever van de Nieuwe Reporter vragen het zich ook af. Wie is toch die lezer van dat miljoen weblogs.

Om een antwoord te krijgen op hun vragen over wie de bloglezers in het algemeen zijn hebben ze een enquete gemaakt. Kost maar vijf minuten om het in te vullen.

Van de resultaten kunnen we allemaal weer wat leren.

Hattip: Marie José Klaver

Labels: ,


17 november 2007

 

NVB congres als vezamelde ervaring

Zelf heb ik mijn verhaal over het afgelopen NVB congres nog niet geschreven. Misschien ben ik er ook nog niet helemaal aan toe. Wel heb ik ondertussen gepoogd allerlij reacties te verzamelen op del.icio.us. Maar naast reacties ook presentaties op slideshare, en YouTube. Sommigen gingen er van uit dat ik dit wel weer zou doen. Bij deze dus. Ik neem trouwens aan dat er over het weekend wat meer posts bij komen. Maandag misschien wel aardig om op Nedbib te plaatsen.
Wel wil ik iedereen speciaal wijzen op de live-bijdragen van Jan *, Dee'tjes, Zijlmo/mo, Train de trainer, Walter Vos en Blogparty. Die hebben een hele klus, kranig geklaard.
Mis ik iets, wat ik al wel had moeten weten, laat dan een reactie achter.

Labels: ,


16 november 2007

 

Wederzijds onbegrip

Gisteren liep ik nog zachtjes nagenietend rond tijdens de borrel van het NVB congres in de Reehorst. Iemand feliciteerde me. De korte discussie die volgde was voor beiden verbazingwekkend.

x:"gefeliciteerd met je prijs"
ik:"dankje wel"
x:"ik begrijp niet hoe je dat met je baas doet"
ik:"hoezo?"
x:"dat je zo veel mag bloggen"
ik:"wat heeft mijn baas daar nou mee te maken?"
x:"al die tijd die dat kost!"
ik:"hoe zo? heb je wel eens gekeken naar de tijden waarop ik post?"

Ieder ging zijns weegs.
Flabbergasted.

Labels:


24 oktober 2007

 

Walt over blogs en blogging

Het laatste issue van Cites & Insights is nog niet aangehaald in de Nederlandse biblioblogosphere. Maar voor hen die bloggen, of veel blogs lezen is het perspective over Net Media de moeite van het lezen waard. Natuurlijk is de toon van Walt soms een beetje Stand-offish, maar ik vind wat hij te zeggen heeft wel zodanig van aard dat ik daar graag doorheen wil zien.

Reference:
Crawford, W. (2007). Net media : thinking about blogging. Cites & Insights: Crawford at Large 7(12): 12-23. http://citesandinsights.info/civ7i12.pdf

Labels: ,


22 oktober 2007

 

16 officiële VS overheidsblogs!

Via een collega werd ik geattendeerd op de lancering van de NAL library blog. Gezien onze achtergrond niet gek om daar even naar kijken. Wij hebben uiteindelijk zelf ook een tijdje geblogd over onze verhuizing, maar naar mijn weten bloggen er niet veel andere landbouwkundige bibliotheken. Dus een pareltje erbij is altijd mooi.
Toch is dat niet de aanleiding van deze post. In de eerste post op de NAL blog wordt gewag gemaakt van het feit dat dit pas de 16e officiële VS overheidsblog is. Kan je je het voorstellen? Er komen per dag ruim 100.000 blogs bij maar de teller voor de Amerikaanse overheidsblogs staat pas op 16 (Aardig detail, via e-mail kan je je laten attenderen op udates van deze pagina!).
Ik vraag me hierbij dan wel meteen af hoeveel officiële blogs er zijn bij de Nederlandse overheid? Is er ergens een handige verzamel pagina waarop dat wordt bijgehouden?

Bron: IAALD blog
Hattip: Hugo

Labels: , ,


11 oktober 2007

 

Da's nog eens een job omschrijving

Via linkedIn werd ik geattendeerd voor een vacature voor een senior blogger bij Ketchum. Ik was even verbaasd. Ik ben van de stellige overtuiging dat meer bedrijven met een webcare team aan de slag moeten. Maar zo duidelijk als in deze advertentie had ik het nog niet eerder gezien.
Maar ach we lopen echt een paar jaar achter op de US.

De eisen voor die baan?
- Provide senior level blogger relations counsel to clients and account team members
- Expand the NY CMSN’s rolodex of relationships with key industry bloggers
- Ongoing training and education on how to become more deeply embedded in the blogosphere
- Strategize and execute blogger relations portion of programs with limited supervision
- Teach/coach NY CMSN on how to identify key bloggers in their respective vertical areas
- Coach NY CMSN members and account teams on how to pitch/approach bloggers and other online media
- Participate and contribute to brainstorming sessions as appropriate to development of programming and to secure new business
- Explore and educate teams about new tools and techniques important to conducting effective new media/blogger relations

De eisen vielen mij allenzins mee (ik heb verder niet naar het navenante loonstrookje gekeken). Alleen is NY net niet naast de deur. Daar zij de 15 minuten fietsen mij net iets te dierbaar voor.

Labels: ,


10 oktober 2007

 

Hoe zit het met de sexe van de bibliobloggers

Op Read/Write web werd een klein onderzoekje gepubliceerd over de sexe verdeling van bloggers. De top Technorati blogs is zo'n echt mannen bolwerkje. Maar op Vox zitten voor het meerendeel vrouwen. Romke Visser berichtte er nog over op zijn Ning blog.
Voor mij een aanleiding om eens naar de Nederlandse/Nederlandstalige biblioblogosphere te kijken. Op mijn lijstje staan ondertussen 86 biblioblogs (sommigen lijken niet meer actief, maar toch). Van deze 86 kon ik van 2 blogs niet achterhalen wie daar nu precies achter zit. Daarnaast worden er 13 blog door een groep geschreven. Het gaat mij te ver om dat verder uit te zoeken. Je zal het maar voor de Fontys blog moeten doen. Maar volgens mij worden er 27 blogs door vrouwen geschreven en 44 blogs door mannen.
We schrijven hier niet over top technologie of de laatste speeltje. Nee voor een groot deel gaat de discussie over bibliotheken, service en vernieuwing. Ach ja dat laatste.....
Maar ik ben en blijf verbaasd over dit grote verschil.

Labels: ,


24 september 2007

 

Bloggen niets voor jongeren?

In de laatste NVB krant (nog niet on-line) ging Lourense Das de ongfundeerde stelling aan dat bloggen onder jongeren helemaal uit was. Of het nu de activiteit van het zelf schrijven van blogs, of het volgen van blogs betrof werd niet helemaal duidelijk. Maar ik denk dat ze doelde op het laatste. Jezelf informeren wat er speelt in de wereld van weblogs.
Wim Keizer opende daarna op de Bibliotheek 2.0 Ning een discussie over het bloggen (lezen/schrijven) onder jongeren. Hij liet in zijn vraag dat laatste verschil buiten beschouwing, maar ik denk wel dat het belangrijk is om dat onderscheid te maken.
De meest zinnige reacties waren tot nu toe die waarop met feiten onderbouwd werden (je moet dan wel even doorklikken naar pagina 2 van de reacties).
Via Lorcan Dempsey kwam ik wat aanvullende data op het spoor dat onder Engelse tieners (16-18 jarige) werd uitgevoerd in opdracht van JISC.
Qua online activiteit lijkt bloggen onderaan te bungelen in dit onderstaande plaatje. Ik interpreteer dit plaatje dat 27% van de 500 ondervraagde (aankomende) studenten dus regelmatig blogs leest of volgt, en nog eens 35% procent dat soms doet. Toch wel bemoedigend.

Een aardige quote uit het rapport is de volgende
"one relatively recent phenomenon was embraced by virtually every respondent we surveyed – both qualitatively and quantitatively – social networking. Only 5% of the online sample claimed never to use this and 65% said that they used it regularly – with females more likely to use it regularly than males (71% against 59% respectively). Three-fifths (62%) use wikis, blogs or online networks, which can also be used as a tool of social networking."
Het bevestigd trouwens de ook het beeld dat jeroen aanhaalde in de reactie dat vrouwen actiever lijken te zijn met social software dan mannen.
Maar echt leuk vond ik het volgende staatje:

Waaruit blijkt dat 65% dus een website of blog blijken te hebben en die soms tot regelmatig onderhouden. Dit druist in tegen de 1% regel. De regel die inhoud dat wanneer je 100 mensen zou hebben, er eentje iets creeert, er 10 reageren en de overige 89 slechts consumeren. Dat is helemaal niet verkeerd denk ik. Ik denk wel dat deze leven geen lang leven meer beschoren is. Al neem je alleen maar het percentage jongeren dat regelmatig een blog of website bijhoudt.
En hoe staat het nu met de bibliotheek gemeenschap?
360 leden voor de bibliotheek 2.0 Ning. Dat is ongeveer 10% van het ledenaantal dat ik wel eens hoor uit NVB kringen (3500?) 84 biblioblogs die ik ondertussen in de linkerkolom van deze blog heb staan, dat is ongeveer 2.5% van de 3500 die over het vak of hun werk wat willen vertellen. Dat noem ik best bemoedigend. Wat we voor de nederlandse bibliotheek gemeenschap niet zo snel kunnen doen, is een leeftijdsprofiel geven. Zijn er in onze sector niet relatief veel grijze of kalende koppen werkzaam? Dat laatste is slechts speculatie.
Wanneer ik de cijfers zo bekijk, Nederlands of Engles onderzoek, vraag ik me toch werkelijk af waarop Lourense zich baseerde toen ze het stukje schreef voor haar column.

Literatuur
Ipsos MORI (2007). Student Expectations Study : Key findings from online research and discussion evenings held in June 2007 for the Joint Information Systems Committee. 49 pp. http://www.jisc.ac.uk/media/documents/publications/studentexpectations.pdf

Labels: ,


02 juli 2007

 

Pas op ! Het is besmettelijk

85%How Addicted to Blogging Are You?Hattip : Blogparty

Labels:


23 december 2005

 

Wat meer over gebruiksstatistieken van mijn blog

Mijn weblog monitor ik op een paar plaatsen. Ten eerst loopt mijn feed via feedburner, je kan dit omzeilen en proberen de url te raden die er meestal bij een blogger blog bij hoort (iets met atom…). Maar ik hoop niet dat je dit doet. Ten tweede maak ik gebruik van Google Analytics. Dit melde ik in eerder in mijn blog. Dat is zoiets als schieten met een kanon op een mug, maar ik haal er wel aardige dingen uit. Ik zie deze twee programma’s als complementair aan elkaar. Feedburner ziet wel hoeveel echte abonnees er zijn (43!! En gestaag stijgend), en een heel klein beetje wat ze met de info doen (clickthroughs en pageviews, de laatste zijn in dit geval vooral belangrijk). Maar het gedrag van de trouwe abonnees kan je in Google Analytics juist weer niet achterhalen. Google Analytics ziet alleen de pagina’s waarop wordt doorgeklikt. Daar is voor de vaste abonnees met die de complete feeds te lezen krijgen niet direct een reden voor. Het is uiteindelijk aan de lezer, en daar wil ik niets mee te maken hebben. Ik zou het willen weten, maar het hoeft niet.
In Google zie ik meer wat de niet vaste lezers doen. Waar ze vandaan komen, en ook waar ze op af komen. Zo vind ik het aardig om te zien dat de meeste Universiteiten en hogescholen in de lijst van losse lezers voorkomen. Maar ook dat het af en toe zin heeft om een mailtje te plaatsen op Nedbib-L, of bij voelspriet in het forum (vanavond, ben ik maar eens wat gaan opschalen en heb het bij searchenginwatch op het forum geplaatst) om lezers aan te trekken. Het is ook aardig om te zien dat de meeste van mijn lezers, net als de abonnees een voorkeur hebben om te lezen van maandag tot en met vrijdag. In het weekend kakt het allemaal in. Zo verwacht ik ook dat het met de hele kerstvakantie zal gaan. Pas in januari zullen de statistieken weer terug naar het huidige niveau zijn.

Maar af en toe krijg ik ook directe terugkoppeling van een collega. Zo kwam ik er vandaag achter dat een collega van mij één van de 11 niet publieke abonnees is via bloglines. En Ans, dat vind ik hardstikke leuk! Want het is een van mijn motieven om te bloggen.

Technorati tags: ; ; ;

Labels: , , , ,


This page is powered by Blogger. Isn't yours?