13 november 2008

 

Elco van Staveren KB catalogus 2.0 @ Fobid studiedag 2008

De bibliotheek kantelt. Niet te verwarren met de banken want die vallen om. Het kantelen slaat op het digitaliseren van de collecties. Elco van Staveren zijn presentatie gaat over het toegankelijk maken van de KB collectie.

Volgens Elco staan we aan het begin van het ontstaan van de digitale bibliotheek vergelijkbaar met de eerste auto's die meer op koetsen leen dan huidige auto's. Hij geeft zelf aan dat hij ook niet helemaal gelukkig is met de huidige website van de KB.

Uit klanten gebruikersonderzoek komen heel veel aanwijzingen voor de verbetering van de KB website. Ze hebben daarom een klantenportfolio ontwikkeld. De KB is er voor toevallige bezoekers, Wetenschappelijke onderzoekers en Cultureel wetenschappelijk geïnteresseerden. Voor de eerste groep gaan ze een algemene zoekfunctie voor de volledig KB bieden. De tweede een "mijn bibliotheek" omgeving met open en geliciënseerde bronnen, en voor de laatste groep vooral de KB specials.

Sinds maart 2008 zit er daarom een algemene zoekfunctie op de homepage. In beta. Dat laatste is voor de KB een grote stap. Via deze algemene zoekfunctie op de homepage leren ze de volgende dingen

Voorzichtige conclusies
• Meeste gebruikers op afstand
• Meeste doorklik naar lenen
• 10% klikt door naar een online boekhandel
• Gebruikers lezen niet maar beginnen meteen met zoeken

In januari gaat wordt het simpele zoekscherm uitgebreid met klikboxjes om in elk geval materialen aan te geven waar naar gezocht kan worden. Waaronder ook vacatures en de website zelf. Dit alles met doel om relevantere resultaten te kunnen geven.

Resultaten worden dan getoond in verschillende tabbladen per materiaalsoort, met daarnaast mogelijkheden om verder gaan met clusters.

Elco geeft een duidelijke sneer naar de commerciële bibliotheek systeemontwikkelaars die duidelijk te veel achterlopen bij de huidige ontwikkelingen op ICT en Web 2.0 gebied. Hij grijpt daarvoor ook terug op de presentatie van Marshall Breeding tijdens Ticer.

Voor de tweede groep gebruikers staan de woorden Share, Discover, Gather en Share centraal. –Note to myself: presentatie op Ticer van university of Minnesota Libraries, nakijken- Op dit moment wordt er van metalib gebruik gemaakt om deze gebruikers te bedienen, maar met widgets en personalisatie. Voor deze groep moet nog een hoop gebeuren.

Voor de derde groep hebben ze de KB specials. Elco gaat vervolgens in op de digitale bibliotheek Nederland. Samenwerking is daarvoor geboden. Authenticatie is daarvoor het toverwoord. Hij stipt als voorbeeld de samenwerking van de ZB en de KB even aan.

Er klinkt op het laatst muziek in mijn oren. Hij pleit voor het digitaal materiaal uit elkaars collecties wederzijds goed toegankelijk te maken. Dat onze bibliotheek op een makkelijke manier de digitale collectie van de KB in een zoekactie kan meenemen, en andersom.

Mooi verhaal Elco.

Labels: , , ,


This page is powered by Blogger. Isn't yours?