22 april 2009

 

Last.fm in zoeken.bibliotheek.be

Soms zou je willen dat je kon opdelen. Vandaag waren er drie interessante congressen. Twee in de buurt #samsam en #csnr09, en eentje iets meer uit de buurt #elag09. Maar een vakantie in Bratislava is natuurlijk ook niet gek in deze tijd van het jaar. Hoewel zouden de berken daar ook zo heftig bloeien?

Al zou ik mogen kiezen dan kon ik het nog niet. In elk geval staat mijn hoofd niet zo bij congressen op dit moment. Toch hou ik de tweets van uit alledrie de congressen wel in de gaten, je weet immers nooit wat je kan leren.

De parel van vandaag?
Gaat naar de Elag conferentie, waar Anne Christensen via een tweet mij opmerkzaam maakte over de integratie van last.fm in zoeken.bibliotheek.be.

Een prachtige mashup zoals librarything for libraries maar nu met last.fm voor de muziek catalogus. Natuurlijk had ik dit kunnen weten wanneer ik de presentaties van Rosemie Callewaert beter in de gaten had gehouden. Maar deze creative koppeling was me tot nu toe ontgaan. Rosemie en haar team doen goed werk daar in het Belgische.

Een goed voorbeeld van een leuke mash-up.

Labels: , ,


14 november 2008

 

Fobid studiedag 2008: Catalogus 2.0

Ondertussen zijn de volgende twee powerpoints alweer in te zien op Slideshare:

Van Rosemie Callewaert:
FRBR in praktijk gebracht
View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: frbr aquabrowser)


en van Elco van Staveren:

Let op beide slideshows bevatten nogal wat overgangen, en dat gaat in Slideshare niet vlekkeloos. Dat wil zeggen dat het uiteindelijk beeld er in een keer staat.

Labels: , ,


13 november 2008

 

Rosemie Callewaert Zoeken.bibliotheek.be @ Fobid studiedag 2008

Op de titelsheet staat voor mij nieuw, maar prachtig woord: catalograaf, ik denk dat wij dat catalogiseerder noemen.

Rosemie Callewaert neemt ons mee naar het zoeken in zoeken.bibliotheek.be. Ze geeft aan wat er allemaal ingeladen is in de zoekmachine. Onder andere gegevens van ongeveer 15 miljoen krantenartikelen. Door materiaal te taggen wordt een selectie hiervan vrij toegankelijk voor de gebruikers gemaakt.

Wat FRBR is dat was tijdens de vorige FOBID lezing al eens verteld door Luc Lannoy. Rosemie gaat in op de presentatie van de resultaten na het zoeken in zoeken.bibliotheek.be. Ik vind het er nog steeds erg mooi uitzien.

Onderwijl laat ze zien dat voor het ferberizen van de catalogus ze zijn gaan afwijken van ISBD regels om koppeling naar andere taalversies mogelijk te maken. Ook voor luister cd's van boeken wordt er een beetje gesmokkeld om een unieke frbr key mogelijk te maken. Voor artikelen over een werk wordt er gebruik gemaakt van speciale frbr keys.

Een van de mogelijkheden is dat ze nu de recensie van een boek via de werksleutel ook op andere edities van het boeken kunnen tonen.

Wanneer ze gaan meten aan hun catalogus dan zien ze dat 83% van de boektitels uniek is. In de muziek is deze verhouding totaal anders. Mooi zijn ook lijstjes die ze kunnen maken van de meest populaire boeken qua bezit in de Vlaamse bibliotheken.

Goede presentatie. Hoewel een tikkeltje technisch om live snel te kunnen bloggen.

Ik denk dat de presentatie later wel op haar slideshare terecht komt.

Labels: , , ,


 

Fons Bouthoorn De spiegel van de spiegel van het heelal @ Fobid studiedag 2008

De spiegel van de spiegel van het heelal is een mooie beeldspraak voor het wezen van de catalogus. Wanneer ik er over nadenk, vind ik hem steeds mooier.

De catalogus is slechts een hulpmiddel. De gebruikers van de catalogus, voor wie we hem maken zijn zeer divers. De catalogus is geen eindstation, de gebruiker moet gaan handelen na het raadplegen van de catalogus. Hij gaat een boek halen, of een link volgen.

Traditioneel zijn drie punten voor de catalogus van belang
1. Data
2. Functionaliteit
3. Flexibiliteit

Data, de catalogus is geen kaart meer. Er kunnen steeds meer dingen, boekomslagen, samenvatting en meer van dat soort dingen. De catalogus wordt daardoor steeds flexibeler. Er komt dus een steeds groter keuze probleem op de gebruiker af.

Functionaliteit en flexibiliteit, de catalogus wordt steeds flexibeler en de sky is the limit. Maar op de achtergrond, en dat moet vooral op de achtergrond blijven, liggen rigide standaarden en afspraken die metadata standaardiseren. Op basis van die metadata liggen kansen om veel dingen mogelijk te maken. Je kunt dus veel dingen tegelijk kan doen.

Dan komt Fons met voor mij iets nieuws, en dat is het voornemen dat NBD Biblion gaat bouwen aan één centrale catalogus voor Nederland. De planning is dat er in het voorjaar 2009 al een beta versie beschikbaar komt. Een catalogus die gaat samenwerken met Worldcat, open is voor input van gebruikers. Het financiële plaatje is ook duidelijk, want de bouwstenen zijn er eigenlijk al. Het wordt een catalogus die meer kan voor hetzelfde geld!

De zal was er doodstil van geworden. Niemand durfde meer wat te vragen.

Labels: , , ,


 

Catalogus 2.0 in vogelvlucht @ Fobid studiedag 2008

Gerard Bierens mag vandaag na de opening door Anja Smit de reeks lezingen openen met een vogelvlucht langs de mooiste ideeën van catalogi op het Web. Gelukkig voor mij als blogger staat zijn presentatie al online.

De presentatie komt wat moeizaam opgang, omdat op het moment supreme de batterij leeg blijkt te zijn. Maar goed. Hij begint met een hele mooie beeldspraak over onze visie op de catalogus, als een degelijke stoere auto versus het beeld van de klanten die de cataogus zien als een soort scootmobiel. Wat we zouden willen is een moderne catalogus met de laatste technologie aan boord, waar je zeker mee gezien mag worden en die gemakkelijk bedient kan worden door de klanten.

De inmiddels klassieke quote is die van Roy tentant "You can put lipstick on a pig but is still very much a pig". Na wat lapmiddel voorbeelden, laat hij zien hoe de digital vitrine van "Amazon window shop" er uitziet. Een prachtige visuele etalage van producten waar ook voorgelezen wordt wat je ziet.

Omdat we verder moeten kijken dan alleen onze traditionele catalogi is het vooral belangrijk om verder te kijken dan alleen bibliotheken. Bijvoorbeeld de interfaces van MTVmusic.com waar music discovery een hele belangrijke rol speelt. Of zoals Flickr omgaat met metadata.

Prangend voorbeeld is zijn lijstje van geleende boeken bij de OB Eindhoven waar je in feite niet zo veel aan hebt (zijn slide 27), maar liever heb je iets verrijkt met covers, en indelingen die relevant zijn zoals reeds gelezen of nog willen lezen (slide 28). Hij gaat door naar living social waar je je hele lifestream kan delen, eigenlijk moeten bibliotheken dat ook faciliteren wanneer gebruikers dat zouden willen.

Ander voorbeeld in zjin lezing over van catalogus 2.0 is de presentatie is hetzelfde boek bij de OBA en bij de university library of Virginia.

Gerard is duidelijk gefascineerd door Worldcat en laat aan het eind nog even de Bibliotheek 2.0 ning zien waar net een leuk discussie over één OB catalogus is gevoerd. Deze werd aangesticht door Josje Calff.

Labels: , ,


This page is powered by Blogger. Isn't yours?