13 november 2008

 

Rosemie Callewaert Zoeken.bibliotheek.be @ Fobid studiedag 2008

Op de titelsheet staat voor mij nieuw, maar prachtig woord: catalograaf, ik denk dat wij dat catalogiseerder noemen.

Rosemie Callewaert neemt ons mee naar het zoeken in zoeken.bibliotheek.be. Ze geeft aan wat er allemaal ingeladen is in de zoekmachine. Onder andere gegevens van ongeveer 15 miljoen krantenartikelen. Door materiaal te taggen wordt een selectie hiervan vrij toegankelijk voor de gebruikers gemaakt.

Wat FRBR is dat was tijdens de vorige FOBID lezing al eens verteld door Luc Lannoy. Rosemie gaat in op de presentatie van de resultaten na het zoeken in zoeken.bibliotheek.be. Ik vind het er nog steeds erg mooi uitzien.

Onderwijl laat ze zien dat voor het ferberizen van de catalogus ze zijn gaan afwijken van ISBD regels om koppeling naar andere taalversies mogelijk te maken. Ook voor luister cd's van boeken wordt er een beetje gesmokkeld om een unieke frbr key mogelijk te maken. Voor artikelen over een werk wordt er gebruik gemaakt van speciale frbr keys.

Een van de mogelijkheden is dat ze nu de recensie van een boek via de werksleutel ook op andere edities van het boeken kunnen tonen.

Wanneer ze gaan meten aan hun catalogus dan zien ze dat 83% van de boektitels uniek is. In de muziek is deze verhouding totaal anders. Mooi zijn ook lijstjes die ze kunnen maken van de meest populaire boeken qua bezit in de Vlaamse bibliotheken.

Goede presentatie. Hoewel een tikkeltje technisch om live snel te kunnen bloggen.

Ik denk dat de presentatie later wel op haar slideshare terecht komt.

Labels: , , ,


This page is powered by Blogger. Isn't yours?